изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:19 EET
Дизайнерът Жени Живкова: Къси рокли и всякакви видове дантела и ръчни бродерии в червено ще бъдат хит за новогодишната вечер    
Новини За модните тенденции през 2013 година и за това какво да изберат дамите, за да бъдат елегантни и в крак с тенденциите в новогодишната нощ, Агенция „Фокус” разговаря с дизайнера Жени Живкова.


Фокус: Г-жо Живкова, на какви цветове, тоалети и кройки да заложат дамите, за да бъдат елегантни в новогодишната нощ?
Евгения Живкова: Червеното е много подходящо за тази новогодишна вечер. Всички тоалети, които са в червено, в нюансите от малиново червено до черешово червено, ярко червено биха били много подходящи за дамите, както и къси рокли, прави, леко разкроени в А-силует са много актуални за тази зима и специално за новогодишната вечер. Също така всякакви видове дантела и ръчни бродерии по облеклата са хит за зимата и тази тенденция ще продължи и през следващото лято. Мисля, че дамите биха изглеждали добре и в дантелени рокли, които са в съчетание на бяло и черно. Това е другият акцент за тази зима. Червено, бяло и черно основно са цветовете, които са хит за новогодишната вечер, също така много бродерии, които са в златно и в сребърно биха били подходящи – те са много красиви и актуални. Това е, което е основно за зимата - доминират бродериите и дантелите във всякакви варианти по облеклата.
Фокус: Какви трябва да бъдат гримът и аксесоарите?
Евгения Живкова: През тази зима за вечерния грим е подходящо очите да бъдат леко опушени в тъмни нюанси на керемидено в преливащо се към сиво и черно с ярки устни в червено, за да подхождат и на облеклата. Аксесоарите трябва да са според дрехите. Продължават да са модерни обувките на платформи с високи токове, а може и да са с отворени пръсти отпред, леко нагоре да има катарами към глезените. Това са актуалните модели за зимата и за официалните вечери. За вечерта са подходящи и ботуши, които са леко над коляното и тези, които стигат почти до средата на коляното, т.нар. чизми. Чантите трябва да бъдат добре съчетани и подходящи към обувките и към облеклата. Малките чанти са по-подходящи за новогодишната вечер с всякакви орнаменти по тях. Много са актуални и различните бродерии при чантите за зимата, те ще доминират и през следващото лято – всякакви видове бродерия и дантели по чантите, които умело се съчетават с облеклата.
Фокус: Кой предпочита днес конфекцията и кой – бутиковите облекла и дали може да се постигне добър ефект с дрехи, които са конфекция?
Евгения Живкова: Мисля, че може да се постигне не лош ефект и с конфекция, защото конфекционните облекла все пак следват модните тенденции и всичко това, което следват дизайнерите във висшата мода. Естествено хората, които нямат възможност да си купят бутикови облекла ще предпочетат конфекцията, но биха могли умело да съчетаят дрехите си и когато се посъветват с консултант-продавачите и съответно с дизайнерите, които биха могли да бъдат полезни в този случай. А хората, които имат възможност да избират бутикови облекла, биха заложили на тези облекла, които – естествено много от тях се шият и по поръчка и се избират специално за определения случай. Много хора искат да бъдат различни от всички останали и тогава залагат абсолютно на индивидуални, направени само за тях, дрехи.
Плисетата също са модерни през този сезон в облеклата на дамите – при полите и при роклите, голите гърбове, едно рамо с един ръкав рокли. Повече доминират късите тенденции на облеклата – около коляното и над коляното. По-малко се залага през този сезон на дългите облекла.
Фокус: Какви са тенденциите като цяло тази зима? Кои са водещите материи и кройки и какво е отличителното в тенденциите?
Жени Живкова: Водещите материи за тази зима са абсолютно естествените материи - студената вълна, кашмирите, другите вълнени материи, които се съчетават с дантела. Дантелата във всякакви видове и вариации е актуална през тази зима, дори и в ежедневните облекла. Във всички колекции доминира бяло-черната гама и пепитите. Това е основна тенденция, която продължава и през следващото лято – пепит и бяло-черно райе. Другите тонове, които са модерни за есента и зимата, са пастелните земни тонове – екрю, бежово, кафяво, също така и сивото е модерно. Червеното тази зима наистина е хит. Материите, освен вълната, са тафта, кадифе и много кожи. Всякакви видове кожа – с косъм или лицева кожа се съчетават в дрехите. Актуални са и трикотажните материи, които са много практични.
Фокус: Под какъв знак ще премине 2013 г. по отношение на модата?
Жени Живкова: Годината ще мине пак под знака пак на бяло-черните тонове, графичните елементи се съчетават в облеклата, но също така ярките тонове като оранжево, синьо, зелено, жълто – пак са модерни за следващото лято. Червеното също остава, дантелите продължават през лятото. Облеклата са много свободни, много фриволни. Много навлизат късите панталони, бермудите в облеклата в съчетание с различни блузи и туники. Роклите естествено продължават да бъдат актуални и модерни. Манта ще се носят през пролетта с всички видове облекла, защото се оказва, че са доста подходящи и практични за ежедневието.
Фокус: Дали плетените облекла са актуални тази зима?
Жени Живкова: Плетивото е много актуално - и ръчното, и машинното плетиво е хит изобщо през последните години, не само за пуловери, жилетки, блузи, а също така за поли и за рокли, а и е практично.
Фокус: Българската жена как избира дрехите си - дали е консервативна или обича да експериментира?
Жени Живкова: През последните години българката започва да експериментира доста активно и да се доверява на дизайнерите. Смятам, че това е голямо постижение и се получава добър ефект. Много жени се доверяват вече на мен като дизайнер, предполагам, че и на колегите, облеклата им стават по-разчупени, визията им също става по-интересна и мисля, че това е добре.
Фокус: А българският мъж?
Жени Живкова: Българският мъж също експериментира. Мъжката мода в момента е в подем. Има доста експерименти и прави впечатление, че мъжете също обичат да експериментират, да се обличат малко по-нетрадиционно, по-екстравагантно, да не са чак толкова консервативни. Всичко това и при мъжете, и при жените, създава настроение, а и в много случаи от самото настроение произтича желанието за експериментиране и за разнообразие в облеклото.
Фокус: Доколко има избор за облеклото на децата и може ли евентуално да се ориентират дамите, за да изглежда добре цялото семейство?
Жени Живкова: Да, има избор за детската мода. Има добри български и чужди фирми, които продават на българския пазар. Производството на детски дрехи също се развива много бързо. За съжаление въпросът е кой колко възможности има да купува детски облекла и колко често да сменя облеклата на децата си, защото те растат бързо и израстват дрехите си, но има избор на нашия пазар на детски облекла и за момчета, и за момичета, и за по-големи, и за по-малки.
Фокус: Как българската мода се представя на световната сцена на модата и доколко е разпознаваема?
Жени Живкова: Българската мода за съжаление не е разпознаваема на световната модна сцена, тъй като малко български фирми участват на модни изложения. Има някакви опити на отделни дизайнери и на отделни фирми да излязат на световните пазари, но за съжаление, това не е никак лесно. През последните години имаше тенденция за подкрепа на дизайнерите и на фирмите от Агенцията за малките и средни предприятия за участието на европейски панаири, но в момента има затишие и няма особено големи резултати. Има някакво развитие и подем на фирмите, които работят на ишлеме покрай тези си участия извън България и може да се каже, че голяма част от тях имат работа в момента.
Фокус: Получават ли младите български дизайнери нужната подготовка и имаме ли млади талантливи дизайнери с добри идеи?
Жени Живкова: Младите български дизайнери получават нужната подготовка в българските университети, които преподават мода, защото имам наблюдения върху програмите, които имат тези университети. Общообразователните и специализираните предмети са на добро ниво и може би са достатъчни, но като че ли липсва малко повече практика. Проблемът е и с оборудването на университетите с техника, защото за да се научат студентите на детайлите и тънкостите в занаята, трябва да могат да се докоснат и до техниката и до развитите технологии, които се използват в шивашката промишленост. За съжаление това все още е проблем. Надявам се в бъдеще да има развитие и в тази насока. Има млади таланти, аз съм гледала ревютата на Нов български университет през последните години на тези, които завършват магистратура, а също и на студентите от Художествената академия. Мисля, че имаме голям потенциал и добри преподаватели.
Фокус: През 2013 г. какви са очакванията ви за развитието на бранша? Дали кризата много сериозно се отразява или наблюдавате тенденция за растеж нагоре?
Жени Живкова: Растеж трудно може да се каже, че има, но мисля, че има стабилизиране в бранша. Горе-долу нещата са добре. Надявам се да се задържат така и в бъдеще да има растеж в сферата на шивашкия бранш, защото това е една много голяма част от българската икономика от много години, още от преди ние да започнем – и аз самата, да се занимаваме с мода и тази традиция трябва да бъде запазена.
Фокус: Доколко българката държи на външния си вид и се съобразява с актуалните тенденции и какво е посланието Ви към тези жени, които традиционно не обръщат такова внимание на облеклото?
Жени Живкова: През последните години българките започват да обръщат внимание повече на външния си вид. Мисля, че и заетостта им в работа, особено бизнес дамите, младите хора, които започват работа, държат да бъдат добре облечени, да имат красив и приветлив външен вид. Смятам, че трябва да се доверяват повече на дизайнерите; на хората, които разбират от мода; на консултанти, ако нямат възможност сами да преценят какво е подходящо за съответния случаи, за да няма смешни ситуации, които да не са приятни за дамите.
Красимира ГЕОРГИЕВА

http://www.focus-news.net

ЛУКСОЗНИ МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ ЗА 2013

СТИЛЪТ НА ПРИЧЕСКИТЕ ПРЕЗ 2013 Г.

МАНИКЮР 2013

ПЕТТЕ ОСНОВНИ МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ НА 2013

 


Сходни връзки

Дизайнерът Жени Живкова: Къси рокли и всякакви видове дантела и ръчни бродерии в червено ще бъдат хит за новогодишната вечер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди