изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:19 EEST
Унгарците мият ръце с монета за ЧНГ    
Коледа   Пищни трапези, шампанско, танци до зори. Това е Нова година за повечето българи. И, разбира се, традиционната баница с късмети. Всяко нещо, което се прави в нощта срещу настъпващата година както у нас, така и по света, има някаква символика. Макар съвременният човек да я е позабравил, вярванията все още са живи. Интересно е вярването, че ако първият човек през Новата година, който ви потърси у дома, е висок и чернокос, то ще ви върви по вода. Датчаните смятат, че яденето на понички през новогодишната вечер ще им донесе късмет. Според американците зелето е символ на книжните пари, затова задължително присъства на тяхната трапезата.

В Австрия за десерт традиционно се яде ментов сладолед във формата на детелина. Англичаните държат новогодишните им гости да носят въглен за огнището, хляб за масата и питие за стопанина, иначе не са добре дошли. В Испания и Португалия с всеки един удар на часовника, трябва да се изяде по 1 зърно грозде, за да има късмет през всички 12 месеца от годината. Според китайските вярвания, за да се посрещне подобаващо Новата година, входната врата трябва да се боядиса в червено и всички ножове в къщата да се скрият, за да не се „отреже” някой късмет.

В САЩ се носят маски, които се свалят в полунощ и си разменят целувки. Маските са символ на лошите духове, които се прогонват с целувки. На норвежката трапеза вместо баница има оризов пудинг със скрит бадем и на когото се падне, у него е късмета. Италианците дълго време спазвали традицията да се изхвърлят старите мебели през прозорците и да се заменят с нови. Сега там се счита на късмет новогодишната нощ да се посрещне с червено бельо, независимо дали сте мъж или жена. Във Финландия младите жени хвърлят през рамо обувката си и ако падне с върха към вратата, ще има сватба.

В Унгария на 1 януари сутринта си мият ръцете не със сапун, а с монети, за да им е благодатна годината. Точно в полунощ в Куба се разнасят 11, а не 12 удара, за да може и часовникът да получи новогодишна почивка. Освен това се смята, че така хората няма да си губят времето през настъпващата година.

За посрещането на Нова година в Германия задължително правят фондю и пунш, а Япония набляга на кнедлите. В Китай пък е традиция да се хвърлят мандарини в морето.

Ще се запитате защо е всичко това? Отговорът е прост - това са ритуали, които трябва да донесат щастие, късмет, любов и пари през Новата година. Отново сбъдване на желанията, но за любов и семеен живот, обяснява странна традиция в Китай. Самотните мъже и жени хвърлят в морето мандарини. Този обичай трябва да им донесе любовно щастие през Новата година. Китайците посрещат празника спокойно със семейна вечеря и без фойерверки. Причината е, че истинският празник в Страната на дракона е настъпването на лунната Нова година. Тогава милиони китайци се отправят към родните си села. В навечерието на празника, който се нарича и празник на пролетта, традиционно се ядат тестени произведения, които напомнят по форма на старите китайски пари и затова се разчита да донесат щастие и богатство. Добри пожелания, написани на червена хартия, се окачват по вратите на домовете. Любимите цветове за украса са чеврвено, жълто и оранжево. Най-популярните растения са цвят на праскова за късмет, дребният оранжев цитрус кумкуат за благополучие, нарцис, хризантема, която символизира дълголетието и бамбук. Цветята са символ на новия живот и прераждането.

В Япония в началото на Новата година пък задължително на масата трябва да има мочи - оризови кнедли, които носят щастие и обещават дълъг живот. Входните врати пък се украсяват с борови клонки и бамбукови филизи (кадомацу), които по вярванията на японците привличат в къщата щастие през настъпващата година. Някои азиатски култури считат, че цялото човечество произлиза от бамбуковите издънки. След 15 януари кадомацу се изгаря, за да се освободи духът на плодородието.

Украсата е от изключителна важност за посрещането на Новата година в Мексико. Традиционно ацтеките залагат на няколко цвята. Това са червеното, което символизира смелостта, любовта и по-добрия живот, жълтото - символ на радостта, зеленото - за финансово благополучие, и бялото, което носи здраве. Задължително е на трапезата да има сладък хляб. Той се сервира точно в полунощ. Пекарят слага в един от сладкишите монета или някакво украшение. Който ги намери, ще е най-големият късметлия през Новата година.

В България сурвакането е част от празнуването на Новата година като на него се разчита да донесе здраве и богатство. Децата обикалят от къща на къща със сурвачки и пожелават на обитателите здрава, щастлива, плодородна и богата Нова година. Малчуганите пък получават малки подаръчета като бонбони, сладкиши, плодове или дребни суми.

В Бразилия обличат бяло

Не само храните, но и платовете играят определена роля в много държави по света при новогодишните ритуали. В Бразилия Нова година се празнува задължително в бели одежди, но под белите одежди бразилките слагат червено бельо, което е знак за надежда за любов през следващата година. Същото правят италианките и чилийките. Червено бельо носят и във Венецуела, но само тези, които искат да срещнат любовта. Жълтото пък трябва да донесе щастие през новата година. Бельото с цвят на слънчоглед привлича положителна енергия в Еквадор.

Във Филипините пък дрехите, с които се посреща Нова година, трябва да са на точки. Вярва се, че те привличат парите и материалното благополучие. В Гърция по Нова година се залага на игрите - на карти или на зарове, или пък в казиното. Който спечели, трябва да е щастлив през цялата година. А който загуби, може поне да се надява на щастие в любовта.

Руснаците празнуват 10 дни

Руснаците си намират поредния повод да се напият. В последния ден на годината те слагат началото на десетдневна фиеста. В новогодишната нощ Дядо Мраз и неговата асистентка Снегурочка носят подаръците, тържествата се правят край елхата. След президентското приветствие по телевизията идва време за новогодишния тост. За разлика от западните църкви руската православна църква следва не Григорианския, а Юлианския календар - затова Коледа се празнува едва на 7 януари, а Нова година - на 13-ти.

Който реши да посрещне Новата година във Франция, не бива в никакъв случай да очаква буйни празненства и пъстри фойерверки. В повечето райони на страната новогодишната нощ преминава сравнително кротко. Много от французите просто се срещат с приятели или роднини на вечеря, набляга се на висшата кулинария и шампанското. Най-голямото парти по правило се организира на Шанз-Елизе, където стотици хиляди празнуват настъпването на Новата година. И във Великобритания няма традиция по къщите да се палят фойерверки на Нова година. http://www.dartsnews.bg

 


Сходни връзки

Унгарците мият ръце с монета за ЧНГ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди