изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:32 EEST
ПОЧИНА ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА АКТРИСА ДОМНА ГАНЕВА    
Общество  Актрисата Домна Ганева е починала днес. Това съобщиха от Съюза на артистите в България. Домна Ганева е родена на 27 юни 1935 година. Тя завършва актьорско майсторство в класа на проф. Кръстьо Мирски във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1958 година. От същата година датира първото й участие в киното - във филма "Ребро Адамово", и членството й в Съюза на артистите.

Домна Ганева е играла в трупите на театрите във Варна, Русе и в Младежкия театър в София, който днес носи името на съпруга й. Известна е и с участието си в множество аудио-драматизации на детски приказки към студио "Балкантон".

Актрисата е участвала във филмите "Ребро Адамово" - 1958 г., "Последният рунд" - 1961 г., "Привързаният балон" - 1967 г., "Любовницата на Граминя" - 1969 г., "Таралежите се раждат без бодли" - 1971 г., "Гола съвест" - 1971 г., "Като песен" - 1973, "Сиромашко лято" - 1973 г., "Ламята" - 1974 г., "Откъде се знаем" - 1975 г., "Нечиста сила" - 1978 г. - сериал, "Черешова градина" - 1979 г., "Концерт за флейта и момиче" - 1980 г., "Романтична история" - 1985 г., "Горски хора" - 1985 г., "Вик за помощ" - 1986 г., "Патилата на Спас и Нели" - 1987 г., "Бронзовата лисица" - 1991 г., "Без семейна прилика" - 2004 г.  http://www.blitz.bg

Година преди края Домна Ганева изплака: Не ми стигат въздух и пари за лекарства!

На 77-годишна възраст днес почина актрисата Домна Ганева. Така тя се присъедини към редицата напуснали ни през 2012 г. кино и театрални величия. Преди малко повече от година БЛИЦ публикува разтърсващ материал на в. "Над 55", озаглавен "Домна Ганева: Не ми стига въздух, не ми стигат и парите за лекарства". От него става ясна личната драма на актрисата, която след смъртта на съпруга си Николай Бинев през 2003-та се бори сама с препятствията на живота. Още предишното лято тя призна за тежките си дни без любимия си човек с думите: "Винаги вършим някаква работа заедно, готвим спектакъл. Макар че имам много приятели, синът ни Велизар е край мен, но се чувствам много самотна и без Николай светът за мен е далеч!"

ДОМНА ГАНЕВА: НЕ МИ СТИГА ВЪЗДУХ, НЕ МИ СТИГАТ И ПАРИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА
Проблемите с дишането и със сърцето й са се задълбочили
25 ноември 2011 г.

Тежки са дните за Домна Ганева. Великата актриса и вдовица на Николай Бинев е на легло, тъй като проблемите и с дишането, и със сърцето й са се задълбочили. „След операцията уж бях по-добре, но по-късно взех да излизам от ритъм. Едва дишам, ще постъпя пак в болница. Като се прибави и това, че не мога да ходя…“, споделя пред столичен вестник незабравимата актриса.

Домна навъртя близо 77 години. Тя се опитва да се успокоява, че на тази възраст малцина са в перфектна физическа форма. Каквото било за връстниците й – това и за нея. Ганева обаче се разстройва, когато си помисли при какви условия е принудена да живее.

„Към здравословните ми проблеми като сложа материалните затруднения и повишението на цените… Как да се чувствам? Чувствам се безсилна, незащитена и искам да си отида по-рано от този свят”, споделя с тъга в гласа легендата. Сърцето на Домна се разболя през 2006 г. Заради аритмията си тя се принуди да откаже цигарите, които някога пушеше с удоволствие.

Ганева е вдовица от 2003 г., припомнят запознати. Съпругът й Николай Бинев, на когото днес е кръстен Младежкият театър, си отиде от рак. До последно Домна криеше от него страшната диагноза. Казваше му, че страда от остеопороза. За да го заблуждава, дори бе извадила фалшива епикриза.


 

 


Сходни връзки

ПОЧИНА ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА АКТРИСА ДОМНА ГАНЕВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди