изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:18 EET
Шокиращите икономически предсказания на Saxo Bank за 2013г.    
Новини В годишния списък на анализаторите от Saxo Bank "Шокиращите предсказания за 2013 г." се твърди, че инвеститорите може би прибързват с успокояването, че най-лошото е зад гърба им. Почти се е изчерпала силата на световната икономика да противостои на кризата, допълват те.

Главният икономист Стин Якобсен предупреждава за бърз ръст на общественото напрежение, което заплашва политическата, а след това и финансовата стабилност. "На прага на новата година ни тревожи все повече съчетанието от самодоволно спокойствие и рисковете, свързани с макроикономическата политика, зад фасадата на които се прикриват неуспехите, провалите и неприятностите. Остава ни само да се молим и да се надяваме на нещо по-добро, тъй като разбираме, че настоящата макроикономическа политика е политиката на евтините пари, докато пазарът вече не е способен действително да формира цените. Всички сме се превърнали в примитивни наблюдатели на действията на централните банки и чакаме поредната порция ликвидност, както наркоманът очаква спасителната доза хероин", казва Якобсен.

Ето десетте опасни събития, които - макар и с нищожна вероятност да се случат - могат да предизвикат катастрофа.

1. DAX пада с една трета. Германският индекс бе един от най-успешните през 2012 г., но икономически спад в Китай може да засегне силно германските корпорации, а последен удар би било едно слабо правителство в Берлин след изборите наесен.

2. Национализация в Япония. Sharp, Panasonic и Sony трябва да бъдат спасявани от конкуренцията от Южна Корея. Общите годишни загуби на трите компании до септември 2012 г. достигнаха 30 млрд. долара. На този фон Токио може да постъпи с електронната индустрия така, както когато Вашингтон помогна на автопроизводството в САЩ.

3. Соята поскъпва с 50%. Лошо време и запаси в САЩ на 9-годишно дъно удариха през 2012 г. този аграрен продукт, ключов за производството на храни и биогорива.

4. Златото поевтинява до $1200. Търсенето в Китай и Индия намалява, а ако САЩ се възстановят по-бързо, всички ще закриват дългите златни позиции. Хедж фондовете започват да продават и всичко може да се превърне в лавина при пробив на нивото от $1500 за тройунция.

5. Петролът пада до $50. Свитото търсене и "шистова революция" в газа и петрола могат да изненадат мнозина. Но производителите, включително ОПЕК и Русия, вероятно ще реагират бавно и няма да съкратят добива заради нуждата да поддържат високите държавни разходи. В един момент може да стане твърде късно да се избегне заливане на пазара с петрол, който никой не иска.

6. Силна йена. Пазарът губи интерес към риска, а печатането на пари за стимулиране на икономиките може да пренасочи инвеститорите към японската валута, където дефлацията продължава да е господар. Японските продукти и услуги стават прекалено скъпи, бюджетът има проблеми с приходната част.

7. Край на валутния борд в Швейцария. Лоши избори в Италия и излизане на Гърция от еврозоната може да залеят швейцарската икономика с изнесени от Южна Европа средства. В този случай може би е по-добре централната банка да реши франкът да се отвърже от еврото.

8. Хонконг връзва долара си към юана. Валутен борд, но не с американския долар, а с китайския юан, може да повлече и други азиатски държави да започнат преструктуриране на валутните резерви и да спрат да поддържат големи запаси от щатска валута.

9. Испания пред фалит. Въпреки помощта от ЕЦБ и ЕС дълговете й не могат да се обслужват, а още свиване на разходи е невъзможно. Рейтингът й пада до ниво "боклук", лихвите по кредитите й се извисяват нагоре.

10 Проблем с американските облигации. Ако САЩ продължат да печатат пари и изгубят елитния си рейтинг, инвеститорите ще потърсят повече печалби и може масово да побегнат от ценните книжа с фиксирана доходност.

http://www.infobulgaria.info

 


Сходни връзки

Шокиращите икономически предсказания на Saxo Bank за 2013г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди