изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:03 EEST
Социолози: Борисов ще бъде миролюбив лидер до изборите    
Коментари"Ако не ме лъже наблюдението, Бойко Борисов започна и ще започне все по-често да се изказва миролюбиво. Ще видите през тези 6 месеца един миролюбив лидер", заяви социологът Андрей Райчев пред bTV.

"Вижда ми се повече от очевидно, че българският народ няма да понесе нова тройна коалиция, но със сигурност мога да кажа, доколкото един социолог може да е сигурен шест месеца преди изборите, че ГЕРБ няма да е на власт сам или въобще няма да е на власт след юли месец", добави Райчев, цитиран от БГНЕС.

По думите на социолога в политиката реалностите са важни и за да управлява на Борисов ще му трябват над 100 депутати, а това е невъзможно.
"Бойко Борисов е Борисов, докато печели", добави социологът.

Вчера самият премиер заяви, че очаква политическа стабилност след вота през лятото, за да се избегне опасността от икономически срив в държавата. Пътят към тази стабилност бил категорична победа на ГЕРБ.

Според социолога Мира Радева реално изборите се решават от едни 10-15%, които са склонни да направят избора си на финалната права.
"Възможно е дори 6-7 партии да влезнат в парламента. Купуването на гласове е от изключително значение при тези малки разлики. Финалната дума има избирателят. Той ще реши коя оферта ще тежи повече. Или ще имаме повторен мандат на ГЕРБ с някоя придружна партия. Възможно е ГЕРБ да управлява с относително мнозинство, а третият вариант е нова тройна коалиция", каза Радева, цитирана от Livenews.

И според социолога Живко Тодоров най-вероятно на изборите няма да спечели партия с мнозинство.
"Най-вероятно пак ще се използват политическите инженерство от типа на управляващо правителство на малцинството с подкрепа на невидимо мнозинство, не непременно на коалиционен формат. Тази шарена ситуация обаче не ме прави голям оптимист за бъдещето на страната", заяви той пред БНТ.

Социолозите коментираха и предстоящия референдум в края на месеца.
"България прекрасно може да живее без тази централа и с тази централа. Най - тъпото е да сме ту с нея, ту без нея и това правим вече 20 години, вместо да накараме политиците да се обединят около едно от двете решения. Малка страна сме с раздърпан елит и ни дърпат така големите", каза Андрей Райчев.
Според него е много лошо, че обсъжданията се въртят не около въпроса, а около самия референдум.

Предстоящият референдум ще помогне да опознаем позициите на нови политически играчи, каза пък Живко Георгиев.
"Няма значение как е иницииран този референдум, той е легитимна техника на пряка демокрация и бих пожелал той да не се проваля. Друг е въпросът, че референдумът се превърна във форма на държавен контрол върху общественото мнение", допълни той.

По думите му след съществената промяна на въпроса той е двойно по-неясен. "От тази промяна се налага и съмнението за провал на референдума и неговото дискредитиране за дълго време като техника за обществен контрол върху управляващите, които и да са те. Въпреки това, предстоящият референдум ще бъде косвен индикатор за зрелостта на гражданското общество и адекватността на политическата класа", каза Георгиев.

Според него референдумът ще бъде и съществен индикатор в навечерието на голямото допитване – парламентарните избори през лятото. Той смята, че е най-важно дали в кампанията политическите формации ще предложат надежда. "Това е най-дефицитният политически продукт, най-голямата политическа слабост е неумението да предоставят надежда, обещаваща ново бъдеще на българите. Българите не понасят не само настоящето си, но и бъдещето си – такова, каквото то се очертава", заяви още Георгиев. Той определи надеждата, продавана през последните 20 години, за краткосрочна употреба, като че ли е  произвеждана в Китай. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Социолози: Борисов ще бъде миролюбив лидер до изборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди