изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:34 EEST
Нови данъци и доходи през 2013 г.    
Новини Такса смет в Добрич скача от 2 на 3.5 промила. По-скъп става боклукът и в Сливен, Пазарджик и Стара Загора. Увеличение на данъците и таксите няма да има в Казанлък, Благоевград и Бургас.


2013 година започва с нов размер на минималната работна заплата, нови местни данъци, по-висок осигурителен доход, данък върху лихвите, но по-евтини газ и парно.

Лихвите по депозити от началото на тази година ще се облагат с 10%. Ще се обложат всички доходи по влоговете, получени през 2013 г. Няма да бъдат облагани с окончателен данък доходите от лихви по банкови сметки, с изключение на лихвите по депозитни сметки, в търговски банки и клонове на чуждестранни банки, установени в държава-членка на Европейския съюз, или в друга държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Налогът се удържа и внася от търговските банки и клоновете на чуждестранни банки в страната в срок до края на месеца, следващ месеца на начисляването на дохода, решиха депутатите. При авансово изплащане на дохода по лихвите, същият се счита за придобит на датата на падежа на депозита или на датата на предсрочното му прекратяване.
 
Минималната заплата през новата година вече е с 20 лева повече и става 310 лева. Увеличават се и учителските заплати – те нарастват с 5 %.

От началото на годината в сила влиза новият срок за представяне на болничните листове пред НОИ, който би трябвало да съкрати времето, в което работниците получават обезщетението си при болест.

През 2013-а официалната линия на бедност се увеличава на 241 лева. Платеното майчинство става 410 дни, но месечната сума за издръжка на майките остава непроменена.

Възрастта за пенсиониране нараства и така жените ще излизат в пенсия на 60 години и 8 месеца, а мъжете на 63 години и 8 месеца.

Намаляват заплатите на най-добре платените българи. Причината – увеличаване на максималния осигурителен доход от 2000 на 2200 лева.По-високите здравно осигурителни вноски ще вземат още от януарската заплата около 25 лева. Новият праг на максималната пенсия вече е 770 лева.

Вече са в сила по-ниските цени на природния газ и парното отопление. До 31 март синьото гориво ще се продава с 9,8% по-евтино. Това позволява на топлофикациите да намалят цената на топлинните услуги за крайния потребител. В София намалението е със 7%, а най-слабо то ще се усети във Велико Търново - 3%. В Пловдив цената ще се намали с почти 6%. В Плевен абонатите ще плащат с 11, 14% по-ниска цена. В Бургас намалението е 10,99 на сто.

В някои части от страната новата година донесе и по-високи местни данъци и такси. В Пловдив отново ще бъде увеличена таксата смет – от 1.2 на 1.5 промила върху данъчната оценка за жилищните имоти. За фирмите обаче ще има намаление – от 5.5 на 5.3 промила върху отчетната стойност на имотите.
Градът на тепетата увеличава и глобите. За употреба на алкохол в парковете и градините санкцията става до 3 хил. лв., а още по-висока ще бъде при сватбите на открито – до 5 хил. лв.

Такса смет в Добрич скача от 2 на 3.5 промила. По-скъп става боклукът и в Сливен, Пазарджик и Стара Загора.
В Плевен пък се готвят да намалят таксата смет, но да увеличат данъка за сградите.
В Шумен общината иска 50% увеличение на данъка върху автомобили, заради мащабния ремонт на уличната мрежа.
В София налозите остават същите, но някои вече бяха повишени в средата на миналата година.
Увеличение на данъците и таксите няма да има в Казанлък, Благоевград и Бургас.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Нови данъци и доходи през 2013 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди