изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:46 EEST
Меглена Кунева: Няма да се коалираме не само с БСП и ГЕРБ, но и с ДПС - искат да са във властта на всяка цена    
Политика Интервю с лидера на България на гражданите Меглена Кунева

- Г-жо Кунева, какъв SMS бихте изпратили на премиера?

- С SMS може да се напише даже роман за тийнейджъри, но не и стратегия. А точно с липсата на стратегия за държавата ни са свързани моите тревоги.

Не сме по-свързани с държавата си, не я разпознаваме като своя, не мислим, че тя се грижи за нас. Давам пример с пострадалото от земетресението с. Драгичево, което посетихме преди празниците. Там видях три деца, които с родителите си живеят във фургон. Едното е само на годинка, но не може да проходи, защото няма къде.

- Борисов ви похвали като европейски политик, с когото може да се разбере. Адвокатските кръгове около вас обаче според него пречат на бъдещо ваше взаимодействие.

- Не ме впечатлява. Премиерът говори ситуационно. Веднъж един е лош, друг път друг, един трябва да се радва на оценката му, друг да се страхува. Това е повърхностен подход. Губи време в поставяне на капани, в разпространяване на слухове. А в страната има толкова много за правене! Не с него ми е разговорът, а с гражданите.

- В тази връзка обикаляте доста страната. Как се движи партия "България на гражданите" според личните ви сондажи?

- Това е моето разбиране за политика. Така няма как утре да кажа, че съм изненадана от ситуацията в страната. А и позициите на хората са доста по-смислени от тези, които чуваме в парламента. Политиците, които се движат с хеликоптери и кордони, не знаят какво губят от това, че не се срещат с хората или че срещите са режисирани.

- Готова ли е управленската ви програма?

- Да. Тя ще се превърне в управленска, ако хората я припознаят. Тя не е апаратен продукт, нито пропаганден материал. Мисля, че е съобразена изцяло с истинския дневен ред на обществото - нови работни места и увеличение на доходите. Желанието ни е не просто да напишем някакъв текст и да го забравим, а да приложим цялостен управленски модел. Наясно сме, че когато влезем в управлението, не трябва да губим време да се ориентираме в обстановката.

- ГЕРБ в лицето на Борисов също отчита 100% изпълнени обещания в магистрали, проекти, детски градини.

- Г-н Борисов пое управлението на страната с две основни обещания - да се справи с организираната престъпност и корупцията и да изведе страната от кризата. Аз имах доверие, че той разбира от организирана престъпност - обеща, че може много. Надявах се на него, че ще разкрие поръчковите убийства от времето на преговорите. Те страшно тежат на образа на страната. Останаха да тежат. Голямото рязане на ленти започна, след като той се отказа от тези два ангажимента.

Аз се радвам, че се строят пътища с европейските пари, които успяхме да договорим заедно с моя екип преди присъединяването към ЕС. Но ако 1 км магистрала струва в пъти по-скъпо от предварително заложените за него средства и ако имаме по 7-8 анекса за един лот, това е старата песен на нов глас. Корупция и престъпност.

- Вие щяхте ли да дадете добавки на пенсионерите при празна хазна?

- А защо хазната е празна? Нали премиерът твърди, че има 7 млрд. лева резерв? Кое е вярно - че няма пари или че има пари? Около 200 млн. лв. бяха нужни за тези добавки и нямаше проблем те да бъдат извадени за пенсионерите. За тях това нямаше да е лукс и разхищение, а жизненоважна помощ. А обяснението на г-н Борисов, че пенсионерите гласуват за БСП и затова не заслужават добавки, е скандално. Ако досега той не е разбрал, че е премиер на всички граждани, а не само на тези, които го харесват, нищо не е научил от пребиваването си във властта.

- Обявихте 2012 г. за година на изгубеното доверие. Но и вие губите доверие според социолозите - вече сте четвърти, а заемахте твърдо третата позиция. Къде бъркате?

- Данните, които цитирате, са на една-единствена агенция - държавната НЦИОМ. Всички останали твърдят, че растем, и никой не се съмнява, че ще бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент. Какво ще бъде влиянието ни, ще решат хората на изборите през лятото. Ние се борим за доверие. Искаме много прости неща - тезите ни да бъдат чути с помощта на медиите и изборите да бъдат честни. Ако тези две предпоставки са налице, ще спечелят преди всичко хората. А ние ще приемем всеки резултат.

- Ще спазите ли обещанието си да не се коалирате нито с БСП, нито с ГЕРБ след вота?

- Да. Само да уточня, че няма да се коалираме и с ДПС. Това не е мое лично обещание, а позиция на партията. Преценихме, че коалиция с тях е невъзможна, защото нямаме около какво да се обединим. ГЕРБ искат да запазят властта на всяка цена. Това е основният им приоритет в политиката. Нашият е да изведем страната от икономическата криза. Какъв разговор да водим на тази база? БСП и ДПС пък искат на всяка цена да се върнат във властта.

Не сме против коалициите, а против безпринципните коалиции. Обявихме намерението си рано, защото искаме да сме честни с хората. Сега бих искала да чуя дали в ГЕРБ са готови да приемат подкрепа от БСП или ДПС след изборите. Дали БСП са готови на взаимодействие с ГЕРБ или ДПС? Ще крадат ли избори?

- Референдумът за АЕЦ "Белене" ще бъде като генерална репетиция за вота. Защо го бойкотирате?

- Защото е фалшив. Ние в уговорени мачове не участваме. БСП и ГЕРБ са на една и съща позиция по неадекватно зададения въпрос и си търсят някой, който да се преструва, че играе срещу тях. Да им служи за параван. Да забавляваме хората и след това да ги помолим да подпишат празен чек. Ние отказваме и ще информираме максимално широк кръг хора да не участват в това политическо черно тото.

До момента в АЕЦ "Белене" са потънали 3 млрд. лева. Половината от тях са похарчени от БСП, а другата половина - от ГЕРБ. Резултатът от тази "инвестиция" е виден - няма централа, няма и строеж. Нито една от тези две партии няма намерение да строи нови ядрени мощности, нито да се вслуша в гласа на хората.

- Доволни ли сте, че събитията около казуса "Марковска" и Конституционния съд досъсипаха СДС и така се разчисти десен терен за вас?

- Не. Съжалявам за случващото се със СДС. Силно съм притеснена от това, че конституцията е блокирана. В момента нямаме Конституционен съд, нито легитимна процедура за изход от кризата.

- Кога разбрахте, че Сотир Цацаров ще е новият главен прокурор?

- Преди половин година. Секретарят ни Йонко Грозев прогнозира това публично през лятото. Тогава течеше процедурата за избор на нов Висш съдебен съвет. Когато видяхме как основните парламентарни партии се разбраха за състава на новия ВСС, знаехме какви ще бъдат резултатите. За съжаление, нашите прогнози се потвърдиха.

- Очаквате ли шамар от Брюксел заради парламентарния ступор с Изборния кодекс? И кой кого бойкотира там всъщност?

- Преди всичко очаквам шамар от избирателите. Управляващите искат да си напишат изборно законодателство, което да им гарантира служебна победа. Никога тази стратегия не е носила успех.

- Какво се случи с координатора на партията в община Родопи Георги Цанков, чието име беше намесено в доставката на развален боб за социално слаби?

- Още щом стана ясно, че около името му има съмнения, той подаде оставка като общински председател и замрази членството си в партията. В началото на 2013 г. ще представим новото ръководство в община Родопи. Само ще уточня, че до момента нито едно от обвиненията срещу г-н Цанков не е потвърдено.

- Като бивш еврокомисар как разчитате посещението на премиера в САЩ и другите международни визити, от които се чуха ласкави думи за България?

- Успехът на подобни визити минава през работа за нови инвестиции. А това правителство изгони няколко. Надявам се, че визитата при американския президент не е била използвана единствено за да имаме повод да демонстрираме, че сме партньори. Това се знае.

- А какво щяхте да направите на мястото на управляващите с Македония?

- Позицията ни е вредна и за Македония, и за България. Какво постигаме с подобно поведение? Спиране на антибългарската кампания в македонската преса? Засега се вижда точно обратният резултат. Досега имахме проблем с македонското правителство, а сега вече имаме проблем с хората в Македония. Позицията ни вече се използва от македонските националисти и от управляващите там. Благодарение на нас те ще затвърдят позициите си във властта. Правим външна политика, за да захранваме пропагандата във вътрешен план. Това никога не води до успех.

CV

Меглена Кунева е родена на 22 юни 1957 г. в София. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е в университетите в Джорджтаун - САЩ, и в Оксфорд - Великобритания. Бе главен преговарящ на България за присъединяването й към ЕС и министър по европейските въпроси в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев". Еврокомисар на България от 2007 до 2010 г.
Като независим кандидат за президент през октомври 2011 г. бе трета с 14% от гласовете. На 1 юли 2012 г. създаде и оглави партия "България на гражданите". Участва в управата на няколко международни неправителствени организации. Член е на борда на директорите на BNP Paribas и политически съветник на еврокомисаря по транспорт Сим Калас.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Меглена Кунева: Няма да се коалираме не само с БСП и ГЕРБ, но и с ДПС - искат да са във властта на всяка цена | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди