изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:29 EEST
400 нагазиха в Тунджа на мъжкото хоро в Калофер    
Общество Близо 400 юнаци влязоха днес в ледените води на река Тунджа в Калофер. Кметът Румен Стоянов развя националното знаме и поведе смелчагите. Стоянов улови кръста и го връчи на най-малкия участник в мъжкото хоро – 6-годишният Вальо Анастасов. Въпреки че трепереше и беше мокро, детето пожела всички българи да са живи и здрави, а на децата – да слушат повече родителите си.

“Вальо влиза за първи път във водата. Малък е, но държим да свикне с традициите, които са най-истински и най-български точно тук, в Калофер”, каза дядо му - 69-годишният Генчо Анастасов.

Хиляди от цяла България се стекоха край реката в Калофер. “Пазим и съхраняваме този обичай от 200 години. Той никога не е прекъсван, желаещите да участват в мъжкото хоро всяка година се увеличават. Докато има такива хора, България ще пребъде”, каза кметът Румен Стоянов.

Рамо до рамо днес с него водата нагази и областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Празникът ще продължи с чествания по повод 165-годишнината от рождението на Христо Ботев.

В този час в река Марица в Пловдив над 20 души се хвърлят да ловят кръста. Там традицията повелява този, който улови кръста, да бъде благословен от митрополит Николай Пловдивски.

Криостина ИВАНОВА, БЛИЦ


ОЧАКВАЙТЕ ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО В БЛИЦ TV!

 


Сходни връзки

400 нагазиха в Тунджа на мъжкото хоро в Калофер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди