изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-08 @ 14:28 EEST
БУЛГАРМАФИЯ: Шефове на агенции, депутати, кметове не обявили имоти, коли и пари    
Новини
Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов, шефът на НЗОК Пламен Цеков, депутати, кметове, магистрати са сред висшите държавни служители с несъответствия в ежегодните декларации или уведомления, подадени през 2012 г.


Това сочат данни от заключенията на Сметната палата, публикувани в електронната й страница.

90 са лицата, заемащи висши държавни длъжности, за които проверките на ежегодните декларации или уведомления са приключили със заключение за несъответствие. Общо 201 пък имат несъотвествие при встъпителните и финалните декларации.

Ангел Семерджиев не е обявил покупка и продажба на апартамент с площ 168 кв.м и паркомясто с площ 17 кв.м в Несебър, както и задължение към банка в размер на 90 000 евро, обезпечено с учредяване на законна ипотека върху посочения имот.

Йордан Войнов не е декларирал
лизингово задължение за лек автомобил "Toyota RAV 4".

Пламен Цеков
пък не е обявил доходи от друга стопанска дейност в размер на 21 905 лв., дадено обезпечение срещу задължение към банки в размер на 80 000 евро, обезпечено с ипотека върху апартаменти с площ - 70.92 кв.м в Плевен и 114.25 кв.м в Лом. Той не е декларирал в Публичния регистър и притежавани имоти - дворно място с площ 460 кв.м в Лом и апартамент във Видин.

Сметната палата е установила несъответствие и при говорителя на МВнР Весела Чернева. Тя не е декларирала данни за съпруга си - доходи от друга стопанска дейност в размер на 13 388 лв.
Директорът на Столичната полиция комисар Валери Йорданов пък е пропуснал да обяви, че е придобил лек автомобил BMW 530D.

В "черния списък" са и кметовете на Симитли, Сливница, Велинград, Кюстендил и областният управител на Перник Иво Петров, както и депутатите Деница Гаджева (Атака), Петя Раева (ДПС), Владимир Тошев (ГЕРБ), Христо Христов (ГЕРБ), Даниел Георгиев (ГЕРБ), Асен Агов (Синята коалиция) и Петър Мутафчиев (Коалиция за България).
Гаджева и Раева не са декларирали съответно 8000 и 6000 лева, а Агов, Христов и Мутафчиев - че съпругите им са придобили дялове във фирми.
Тошев пък не е обявил, че е придобил употребяван автомобил "Ауди", а Георгиев - няколко имота в Ботевград.

В списъка има и магистрати. Съдията от СГС Анна Баева-Курдаланова не е декларирала данни за доходи от друга стопанска дейност на съпруга си в размер на 293 370 лв.
И Велина Пейчинова-Ташева, също съдя в СГС, не е декларирала данни за съпруга се - 31 653 лв.
Димитър Кирилов, съдия в районен съд Плевен, не е декларирал данни за съпругата - вземания от физическо лице в размер на 100 000 лв.
Мария Маркова, прокурор в Бургас, пък не е дала информация за вземания от юридическо лице в размер на 365 000 лв.

Съгласно закона, списъкът със заключенията за несъответствие ще бъде изпратен на изпълнителния директор на НАП за предприемане на действия по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, и на председателя на ДАНС, допълват от Сметната палата.

Обяснението на прокурорка


Бургаският прокурор и говорител на Районна прокуратура Мария Маркова смята, че служителите в Сметната палата са допуснали грешка. Маркова е попаднала в него с недеклариране на вземане от юридическо лице в размер на 365 хиляди лева.
"Горепосочената сума е придобита от мен в резултат на договор за банков кредит
през 2011 година. Срокът за деклариране на който е бил 20.04.2012 година", се казва в обяснението на Маркова, цитирано от БТА.
Що се отнасяло до прехвърлителната сделка, извършена със сумата, а именно договор за заем с дружеството, същата действително е извършена през 2011 година в следствие на което в полза на Маркова има възникнало вземане в размер на сумата от 365 000 лева.
"Сумата към момента не е постъпила в патримониума ми", казва още говорителката. В случай, че декларира парите е можело да се получи двойно вземане - веднъж от банката като кредит и веднъж от юридическото лице.
През 2013 година получените вземания ще бъдат декларирани съгласно закона,
обяснява още Маркова.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

БУЛГАРМАФИЯ: Шефове на агенции, депутати, кметове не обявили имоти, коли и пари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди