изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:20 EEST
Опозицията иска Анкетна комисия за "Дюнигейт"    
Парламент

Депутати от опозицията събират подписка за създаване на анкетна комисия за скандала с дюните в Несебър, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.



Спорният терен в Несебър бе продаден на 27 ноември миналата година от земеделското министерство за 581 212 лева (20 лв. на кв.м). На следващия ден той бе препродаден от купувача на седем пъти по-висока цена - 4 млн. лева (138 лв. на кв.м). Вече втора седмица от Министерството на земеделието на Мирослав Найденов се опитват безуспешно да потушат скандала, който в обществото стана известен като "Дюнигейг"

Днес Агенция БГНЕС изнесе факти и данни, че Светлана Боянова, която стана популярна с факта, че подписа скандалната сделка за дюните край Несебър е била проверявана от Главния Инспекторат на МС по сигнал за нарушения в МЗХ, свързани с евросредства. Заключенията от проверката на Инспектората са в рамките на десетки страници. Проверката се отнася за стратегии за милиони левове. В повечето случаи за над три милиона лева.

Скандалът избухна в края на годината, когато Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България" изнесе фактите около сделката с дюните край Несебър и алармира, че в празничните дни около Коледа и Нова година са навлезли багери и трактори в защитената територия. В последващите дни стана ясно, тясно свързан с тази привлекателна покупка е кумецът на вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов Тодор Бояджиев. Той пък в последните години спечелил обществени поръчки при управлението на ГЕРБ за над 25 млн. лева. А разследване днес свърза името му и с общи имоти със 72 г. майка на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, с когото ги свързват стари бизнесотношения. Междувременно природозащитници и общественици алармираха за подобни сделки със защитени територии с дюни има по цялото Черноморие - Камчийски пясъци, света Агалина и Харманите в Созопол.

Опозицията смята, че освобождаването на директорите на Агенцията по горите Бисер Дачев и на екоинспекцията в Бургас Бойчо Георгиев не е достатъчно за поемането на политическа отговорност по този скандал. Те са бушони, отговорни са министрите на земеделието, на регионалното развитие, на екологията и самия премиер и партията ГЕРБ, смята зам.председателят на БСП Ангел Найденов.

Синята коалиция настоя министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов да отиде в парламента и да отговори "на много сериозни въпроси" по отношение на продължаващите сделки с държавни земи, чието предназначение се променя заради инвестиционни проекти, за които стана ясно след скандала в продажбата на пясъчни дюни край Несебър за строеж на жилища.

Премиерът Бойко Борисов отново се опита да прехвърли отговорността към предишните управления, но този път това съвсем май няма да мине./БГНЕС

 


Сходни връзки

Опозицията иска Анкетна комисия за "Дюнигейт" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди