изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:47 EEST
Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров - най-едрата риба в Дюнигейт    
Парламент

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров през през 2011 г. е започнал процедура да купи терен от 2,5 декара, собственост на държавата, по схемата "Цецо и кумецо", пише "Биволъ" в свое разследване.



Този терен му е нужен, защото се намира между друг терен от 11 декара, получен със заменка и неговия хотел "Хавай". Още по-нужен му е, защото Димитров вече си е построил на държавната земя басейн към хотела.

Това става ясно от документи в Кадастъра, Търговския регистър и преписки от МЗХ за смяна на предназначението на държавната земя от горския фонд.

След като избухна скандала "Дюнигейт" управляващите лъгаха публично, че са спрели всички процедури за продажби на апетитни държавни гори, започнати от Тройната коалиция. Лъжата продължи да се тиражира въпреки докуменитираното разследване на Биволъ, че фирмата "СЛЕ Груп" близка до Кумеца на Цветанов е започнала същите процедури през 2010 и 2011 г за терени върху други дюни.

Единственият обект, който се доближава до басейна построен на държавната земя неизвестно с какви строителни книжа е "язовир" или "друго хидротехническо съоръжение"

Чл. 73. (1) Промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска за:

1. площадки за изграждане на транспортни съоръжения (пристанища, летища, жп гари, автогари), промишлени предприятия, добив на подземни богатства, гробищни паркове, депа за отпадъци, насипища и хвостохранилища, електроцентрали, язовири, пречиствателни станции за питейни или отпадъчни води и други хидротехнически и електротехнически съоръжения, с изключение на стъпките на електропроводните стълбове;

Разглеждането на преписката става по реда на Чл.74. ал.2. т.1., тоест, достатъчно е решение на Регионалната дирекция на горите в Бургас. На 06.02.2012 г. РДГ-Бургас взема Решение N°1 за предварително съгласуване. Следва оглед на обекта и на 28.06.2012 г. РДГ-Бургас издава писмо, че в имота няма ценни дървесни видове, които да са застрашени от изчезване. "Констатирахме наличието на единични стъбла акация и топола" - пишат инспекторите на РДГ. Басейнът, построен на територия от държавния горски фонд, явно не им е направил впечатление, защото не са го констатирали.

Как е продължила преписката не е известно, но е известно как трябва да приключи, ако може да се вярва на уверенията на властта, че всички подобни преотреждания ще бъдат спрени. При това положение РДНСК трябва да засипе хидротехническото съоръжение на хотела, а прокуратурата да потърси отговорност за самоуправство с държавна земя.

Отговорност от кого?

Фирмата "Експрес Турс", която притежава земите и хотела е собственост на "Елеонора Транс ООД" (400000 лв. от капитала) и на Динамик Турс АД (350 000 лв. от капитала). Акциите на "Динамик Турс" АД пък са собственост на "Елеонора Транс" (51%) и на Завода за автомобилни гуми "Динамик" (49%), който е приватизиран през РМД още в края на 90-те години. Апортът на "ЗАГ Динамик" всъщност е 14 етажната почивна станция на завода, превърната в хотел Мираж. Мажоритарен акционер в ЗАГ "Динамик" е акционерното дружество "Бороинвест" АД със 75%. "Елеонора Транс" пък има 8%. Акциите на "Бороинвест" се контролират от Емил Димитров, който е бивш управител на фирмата.

"Елеонора Транс" се държи от майката на Емо Ротманса - 72 годишната майка на Емил Димитров - Елеонора Димитрова и известният сикаджия Славян Теофилов. Фирмата е известна в района и като един от концесионерите на северния плаж в Слънчев бряг.

Управители на "Елеонора Транс" са Славян Теофилов и Георги Николов, известен като доверен човек на олигарха Цеко Минев. Преди два месеца "Елеонора Транс" е получила кредит от 1,6 млн евро от ПИБ, показват данните от публичните регистри.

Емо "Ротманса"

Емил Димитров е известен като вносител на скандални лобистки законопроекти и се прослави с репликата "България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас или без вас". Заради влиянието си в ГЕРБ е наричан още "министър на земеделието в сянка". Вече шест месеца Комисията за конфликт на интереси разследва сигнал срещу него, подаден от екологични сдружения.

Той носи прякора Емо Ротманса защото отдавна е в цигарения бизнес. Ротманса се счита за приближен на премиера Борисов, от най-близкия му приятелски кръг. Твърди се, че загуба на карти на Борисов от Емил Димитров е станала причина за скандалния полет на Авиоотряд 28, с който футболните отбори на Бойко Борисов и на Емо Ротманса бяха превозени до Варна за приятелски мач.

В бизнеса с цигари и в хотелиерството най-близкият партньор на Емил Димитров е Славян Теофилов от СИК.

Димитров е автор на най-крупната заменка на гори от времето на Станишев - 900 декара в Етрополския балкан. Заменените гори са в границите на ловното стопанство "Елен", собственост на Димитров. Чрез фирмата Експрес Турс получава със заменка 11 декара в Несебър. Тези сделки влизат в групата на проверяваните от Еврокомисията за непозволена държавна помощ, за което България рискува голяма глоба. До момента обаче, въпреки вербалните жестикулации, правителството на ГЕРБ не е предприело нищо реално, за да отмени скандалните заменки на Тройната коалиция.

С ловното стопанство "Елен" е свързан и един друг скандал, който опозори България като ловна дестинация. През 2005 г. барон Еберхард фон Геминген-Хорнберг отстрелва елен, а трофеят е обявен за световен рекорд. Баронът заплаща за това удоволствие 65 000 евро. Следват медийни разкрития, че еленът е израстнал във ферма в Австрия, откъдето го купили двама търговци на дивеч за 20 хиляди евро. След скандала рекордът е отменен.

Борисов лично защити Димитров за заменките с думите: "Когато Емил Димитров е правил заменка, той не е бил депутат от ГЕРБ". Относно скандалното му изказване за "България е наша и горите са наши" премиерът коментира само, че "това е тъпня".

Кумецо и Мама Нора делят един хотел в Слънчев бряг

Общата фирма на несебърските бизнесмени замесени в Дюнигейт и на кумеца на Цветан Цветанов "Бийч Холидей" наскоро е купила от фирма свързана с Емил Димитров половината хотел "Фиеста Бийч", намиращ се на първа линия в Слънчев Бряг

На 4 септември 2012 г. фирмата "Бийч Холидей" е вписана в Търговския регистър. Десет дни по-късно, на 14 септември 2012 "Бийч Холидей" придобива целия капитал от 40000 лв. на фирмата Глион, който дотогава принадлежи на Димитър и Денка Стойкови. Според източници на Биволъ собствениците на Глион са били притиснати по мутренски да продадат своя дял.

Залогът е голям, тъй като заедно с фирмата Глион вървят и нейните активи - половината хотел "Фиеста Бийч" в Слънчев Бряг.

Другата половина на хотела е собственост на фирмата "Ропотамо Шанс", която пък е собственост на "Елеонора Транс" ООД. Както писахме по-горе, тази фирма принадлежи на майката на депутата Елеонора и на сикаджията Славян Теофилов, като всеки от тях държи по 50% от капитала.

Тези връзки и финансови зависимости трябва да бъдат подробно изследвани от Националната агенция за приходите, която обяви, че започва проверки на всички физически и юридически лица, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър.

Освен в хотелиерския бизнес, общото между Кумеца и Ротманса е бизнеса с цигари, в който и двамата имат интереси.

Дяволът е в преписките, не в сделките

Към момента Димитров е най-едрата риба хваната в скандала Дюнигейт. МЗХ обаче продължава да крие преписките за апетитните имоти по схемата Цецо Кумецо. В разгара на кризисния пиар на правителството срещу Дюнигейт премиерът Борисов обеща на природозащитниците всички сделки да бъдат дадени на специална парламентарна комисия, но не е ясно дали това се отнася и за преписките за неприключили сделки, в които се крият още много приближени на властта лица. По информация на Биволъ, преписките на СЛЕ Груп, Емо Ротманса и Боби Михайлов, разкрити в поредицата ни от разследвания, се движат в общ пакет и са били пред финализиране, но булдозера в дюните ги спря буквално часове преди окончателната продажба. /БГНЕС

http://news.bgnes.com/

 


Сходни връзки

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров - най-едрата риба в Дюнигейт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди