изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:15 EEST
ЕКОЛОГЪТ НА ДОБРИЧ ПОСЕТИ ЗАВОД ЗА БИОГАЗ ВЪВ ВИЕНА    
Интервюта

Частен инвеститор прави инсталация за производство на биогаз основно от слама в Добрич



Представители на наградените общини в конкурса “Българска екообщина” посетиха завода за биогаз във Виена, съобщиха от Асоциация на еколозите от общините в България. Оттам припомнят, че конкурсът “Българска екообщина” има за цел да популяризира най-добрите зелени практики, реализирани от българските местни власти. Тази година община Добрич грабна престижния приз в категория “Енергийна ефективност”, а община Ловеч - в категория “Управление на отпадъци”. Двама представители на тези общини имаха възможността да посетят Предприятието за биогаз във Виена, Австрия – награда, осигурена от Виа Експо, организатор на Конкурса, Екофорума и изложбата за Югоизточна Европа за управление на отпадъци и зелена енергия. Партньори на “Българска eкообщина” са Асоциация на еколозите от общините в България, Национално сдружение на общините в Република България и Фондация за реформа в местното самоуправление.

 Заводът е един от най-модерните общински инсталации за биогаз в Европа и там годишно се третират над 17,000 тона биогенни отпадъци - храни и органичната фракция на твърди битови отпадъци. Произведеният биогаз се състои от 60 % метан, висококалорично газообразно гориво и се използва от предприятието за собствени нужди и за централизирано отопление на част от домакинствата на територията на Виена. В интервю Теодора Петкова, еколог на община Добрич, споделя своите преки впечатления от посещението:

- Г-жо Петкова, визитата до каква степен ще допринесе за популяризирането на такъв вид индустрия в община Добрич?

- В момента на територията на Община Добрич е в процес на реализация инвестиционно намерение (на частен инвеститор) за изграждане на инсталация за производство на биогаз основно от слама, но с опция за оползотворяване на други биоотпадъци. Така че този вид производство не е съвсем непознато за нашата община. След моето завръщане коментирахме с моите колеги технологиите, които видях във Виена.

- Считате ли, че такъв вид заводи имат шансове да бъдат изградени в близка перспектива в страната ни?

- Заводи за производство на биогаз - да, но в пълния вид технологията, която включва изгаряне на отпадъците, които не могат да се разделят и предадат за оползотворяване, не съответстват на концепцията за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците. На регионалните депа дейностите са насочени към разделяне с цел рециклиране и компостиране на отпадъците, изгаряне с цел производство на енергия не се предвижда.

-Какви биха били пречките, които трябва да бъдат преодолени, за да заработят такива предприятия в България?

- Предприятието във Виена е с общинско участие. На първо място общините трябва да са достатъчно богати, за да си позволят подобна инвестиция или поне да са равноправен партньор при едно публично-частно партньорство. Освен това за произведената енергия (електро- или топлинна) е добре да има преференциални цени, когато е произведена от фирми с общинско участие. И много важно условие е да има мощности, които да обезпечат преноса на произведената енергия от подобен вид предприятия. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЕКОЛОГЪТ НА ДОБРИЧ ПОСЕТИ ЗАВОД ЗА БИОГАЗ ВЪВ ВИЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди