изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:34 EEST
ДЕПОЗИРАХА ПРОЕКТА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ПАРКА    
НовиниОбщина Добрич депозира проекта за реконструкция на градски парк «Свети Георги», за което крайният срок изтича днес. Проектът ще се финансира директно по Схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Зелена и достъпна градска среда”.


Целта на схемата е да се подобри физическата и жизнената среда на градските центрове и агломерации като предпоставка за осигуряване на устойчива и екологична градска среда с по-високо качество на живот и нови възможности за икономическо и социално развитие
Във връзка с подготовка на проекта общината проведе конкурс  за идеен проект за реконструкция на парка. Основният обект е на стойност 5 милиона лева, а при наличие на финансов ресурс от страна на финансиращия орган община Добрич ще има готовност да предложи още десет подобекта от парковата територия, които са на стойност 5 милиона лева.
Проектът бе разработен от консорциум "Архитекти за Добрич", който спечели конкурса.
Тяхното идейно предложение, което спечели най-много точки на конкурса, както от специалистите, така и от гражданите, предлага изграждане на трасе за екстремно колоездене през пресечена местност, а за по-малките и техните родители ще бъде изградена оригинална въжена детска площадка, носеща името "Въжения град в небето".
Проектът включва и градина "Романтика", в която ще има арка, беседка, пейки, колонада с дървени перголи и пълзящи рози, фонтан, както и богато озеленяване. Ще бъде изграден нов мост над езерото и нови площадки с пейки над водата.
На западния вход на парка ще има площад с рок сцена на открито, ледено езеро, в което през топлите месеци ще има скейт парк, площ за излагане на художествени елементи, обществени тоалетни и амфитеатрално разположени пейки. Достъпът на превозни средства ще бъде ограничен, като на входа на парка ще има паркинг за 72 автомобила. Обособява се и зона за разхождане на домашни любимци.
Проектът има за цел да възстанови и развие "Серпентините", известни като "Алпинеума", както и да реши някои проблеми, свързани с достъпността на средата. Предвижда се премахване на стъпалата в най-горната и най-долната части на съоръжението, като за целта ще се изградят още една двойка рампи в северната му част. Чрез преплитането на многостъпална водна каскада през междинните площадки ще се създаде привлекателна среда, която ще продължи да събира хората през горещите дни.
Ще бъде ремонтиран и мемориалният комплекс "Хан Аспарух".
Основен акцент в проекта е възстановяването и реконструкцията на водните площи на трите големи езера с обща площ 38.8 дка. Тази голяма водна площ винаги е играла важна роля  в живота на парка и града и възстановяването й е изключително необходимо за възвръщане облика на парка и възстановяване на активния и атрактивен живот в тази му част. Функционално езерата ще представляват една водна площ, но тематично ще бъдат условно разделени на следните зони: езерото с лодките, езерото с патиците, където ще се изградят изкуствени островчета и плитчини за водни птици и растителност, и музикалното езеро с рок сцена. Последното е част от по-мащабна разработка в най-западната част, където са проектирани още: скейт парк, малко самостоятелно езеро, на дъното на което зимно време ще може да се монтира ледена пързалка, арт площад с места за съвременни скулптури и експозиции, паркинг, сцена за свободни музикални и артистични младежки изяви и др. В непосредствена близост се намира едно от самобитните трасета, което ще се развие в оригинално съоръжение за тренировки по маунтийнбайк.
 


Сходни връзки

ДЕПОЗИРАХА ПРОЕКТА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ПАРКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.96 секунди