изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-08 @ 15:36 EEST
ДО 600 КГ ЛАВАНДУЛОВ ЦВЯТ ОТ ДЕКАР В ОБЛАСТТА    
НовиниКато добра определи изминалата стопанска година младият фермер Симеон Ганев от добричкото село Славеево. Той отглежда 110 дка с лавандула, от които е добил средно по 600 кг/дка. Добивът от масло възлиза до 9 кг от декар, съобщи АГРО.БГ.


Според производителя, цените, на които се е изкупила продукцията, също са удовлетворяващи и варират между 90 и 110 лева.
По официални данни средните добиви от лавандулов цвят са най-високи в областите Шумен и Добрич, където са прибрани съответно по 467 и 459 кг от декар. Средно за цялата страна добивът възлиза на 241 кг лавандулов цвят от декар.
Лавандулата като култура започва да се налага все повече в Добруджа. Като причина за това Симеон Ганев посочва както горещите и сухи лета, така и възможността за добри доходи от ароматната билка. Високите температури и липсата на дъжд способстват повишаването на масленото съдържание в цвета на лавандулата. В същото време насажденията от ароматната билка дават шанс на малките и средните стопанства успешно да се развиват в силно конкурентна среда. Над 12 000 дка с лавандула са създадени през последните няколко години у нас и през 2012 г. площите надхвърлиха 36 000 дка.
Симеон Ганев отглежда лавандула от 4 години. Започва с проект по мярка 112 от ПРСР за създаване на стопанства на млади фермери. Още през първата година от изпълнението на своя бизнес-план той създава 50 дка с насаждения. По-късно от собствен разсад прави още 60 дка. Сега се е насочил към закупуване на специализирана техника, за да намали ръчния труд в стопанството си. Надява се това да стане чрез проект на стойност 42 000 лв. към МИГ Добричка. Следващите му планове включват и изграждане на собствена дестилерия, тъй като посоката, в която ще се развива бизнесът му, е свързана с етеричномаслените култури.
 


Сходни връзки

ДО 600 КГ ЛАВАНДУЛОВ ЦВЯТ ОТ ДЕКАР В ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди