изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-06 @ 18:26 EEST
ЗАПОЧВА ПРЕБРОЯВАНЕТО НА ЗИМУВАЩИТЕ ВОДОЛЮБИВИ ПТИЦИ    
НовиниЗа 23-ти пореден път Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас.


Над 200 служители и доброволци на БДЗП и участващите партньори, обединяват усилията си в повече от 40 екипа. В периода от 11 до 13 януари 2013 г. те ще посетят почти всички водоеми в страната. Тогава ще бъдат преброени птиците и в повечето европейски страни.
В България ще бъдат обхванати над 200 територии, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички водоеми във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. Участниците ще проследят броя, вида и разпространението на птиците. Резултатите ще ни дадат отговор на въпроса „Повече или по-малко са птиците у нас през тази зима?"
„Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. То е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората", коментира Йордан Христов от БДЗП, национален координатор на преброяването. „Тези проучвания са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас", допълни той.
Резултатите от наблюденията за предходни години показват, че значително по-малко са птиците, които зимуват у нас в сравнение с началото на отчитане на техния брой. Така например през 1997 г. са регистрирани общо над 703 хиляди индивида водолюбиви птици в цялата страна, а през зимата на 2012 г. бяха регистрирани едва 25% (около 274 хиляди). Наблюденията за определени видове показват, че те предпочитат да зимуват далече на север от нашата страна, където температурите са по-ниски и благоприятни за тяхното съществуване.
Очакванията ни за предстоящото броене тази година са за повече птици от миналата година. Предварителната информация показва, че към момента в страната ни зимуват около 20 000 от световно застрашените червеногуши гъски, което е значително повече от регистрираните 800 индивида през зимата на 2012 г. Този висок брой е близо 40% от всички червеногуши гъски в света, който е концентриран основно по нашето Черноморие. Това значително присъствие на вида у нас отрежда огромна отговорност на страната ни към съществуването на вида в световен мащаб, посочват от БДЗП.

 


Сходни връзки

ЗАПОЧВА ПРЕБРОЯВАНЕТО НА ЗИМУВАЩИТЕ ВОДОЛЮБИВИ ПТИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди