изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:00 EEST
В ДОБРИЧКО НЯМА ЗАВИШЕН РАДИАЦИОНЕН ФОН СЛЕД АВАРИЯТА В АЕЦ В РУМЪНИЯ    
НовиниМиналата нощ два от реакторите на АЕЦ „Черна вода” в Румъния, която е на по-малко от 100 километра от Добрич, бяха спрени заради проблеми с охлаждането на електрическия генератор




От компанията- оператор на АЕЦ “Черна вода” в окръг Констанца в Румъния, съобщиха за аварийно спиране на два от реакторите. В официално разпространеното писмо се говори за нарушения на системата за охлаждане на електрическия генератор.  Няма последствия за хората, не е регистрирано изтичане на радиация, съобщиха информационните агенции. След спирането на реакторите производството на електричество в страната е намаляло два пъти.
АЕЦ “Черна вода” е единствената румънска атомна централа, пусната в експлоатация през 1996 г. Тя е снабдена с реактори канадско производство и произвежда 20% от електричеството, употребявано в северната ни съседка.
Факторите обуславящи радиационната обстановка за област Добрич се различават от средните за България. Приоритетен фактор не е АЕЦ "Козлодуй", която е на 360 км. от Добрич, а АЕЦ "Черна вода" на територията на Румъния. АЕЦ "Черна вода" се намира само на 90 км. по въздушна линия от Добрич и всичките природогеографски фактори биха се отразили неблагоприятно при хипотетична ядрена авария - наличие на постоянни северни ветрове, нестабилна сеизмична зона, липса на ограничаваща планинска верига, сочат анализите на специалистите. Реакторите на АЕЦ "Черна вода" са от типа CANDU, а и по-данни на МАГАТЕ, веднъж персоналът е стачкувал ефективно, което е недопустимо по международните норми за такъв тип съоръжения.
Проверка на НДТ установи, че, според информацията за измерванията на стойността на естествения гама-фон на територията на община град Добрич към 05:00 часа на  10.01.2013 г. , измерване стойността на естествения гама-фон са  0,2µSv /h/ микросиверта на час /. Нормалната стойност на гама-фона за община Добрич е до  0,4 µSv /h/ микросиверта на час /, което показва, че измерената стойност не превишава тази граница.
Данни за състоянието на радиационния гама-фон в пунктове от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама фон, който показва средни стойности за мощността на дозата, измерени в наногрей на час, (nGy/h) за периода от 09.01.2013 г. 11:00 ч. до 10.01.2013 г. 11:00 ч. сочи, че показателите от станцията в Тервел вчера са били 66 nGy/h, което е средно за страната, като стойностите са варирали между 57 във Велико Търново и 134 на връх Ореляк.
Това не е единствената авария в съседската АЕЦ през последните години. Такива последно имаше през май 2009 г. декември 2011 г. След една от тях бяха публикувани разкрития на "Уикилийкс", официализирали високата степен на риск при румънската атомна електроцентрала "Черна вода", и непосредствената близост на АЕЦ-а до България (37 км). Тогава румънският вестник "Путеря" излезе със стряскащ материал под заглавие "Ядрена бомба в "Черна вода", централата – построена без проучвания и спешен център". Вестникът писа, че румънската АЕЦ е била построена и е функционирала 6 години без актуализирано проучване за оценка на опасността от пожар и земетресение.
Изданието припомня доклад на Генералния секретариат на Съвета на Европа, изготвен през 2001 г. Съдебни източници посочили пред вестника, че тези проучвания трябвало да бъдат направени преди пускането в експлоатация на първи реактор на централата през 1996 г., за да може евентуални различия между тях и проучванията на проектанта да бъдат намалени.
АЕЦ „Черна вода“ работи с канадски реактори КАНДУ, които не са били подложени на подробен анализ в ЕС. Европейските експерти препоръчали още да бъде създаден спешен център в „Черна вода“, отделен от главния контролен център, но през 2002 г., една година след изготвянето на доклада на Съвета на Европа, ръководството на централата не било дало ход на нито една от препоръките, пише румънското издание. Вестникът цитира уверенията на румънската компания за ядрена енергия „Нуклеарелектрика“, че АЕЦ „Черна вода“ е проектирана да устои на земетресение от над осма степен по Рихтер.
Когато през ноември 2007 г. в Добрич се проведе среща за представяне оценка та на въздействие върху околната среда при изграждането на трети и четвърти блок в централата в съседна Румъния, представителят на международната екологична организация “Гринпийс” за България Албена Симеонова алармира, че за Добрич има сериозна опасност от тритий, защото градът се намира на по-малко от 100 км. от АЕЦ “Черна вода” и е напълно възможно тритият да достигне дотук чрез вятъра. Тя предупреди и за това, че централата е  построена в сеизмичен район, както и за това, че няма и предвидени средства за затваряне на реакторите. Отработеното гориво ще се съхранява на румънска територия. Хранилищата за него се намират под земята и са в близост до водоизточниците на Добрич и Силистра, отбеляза тогава Албена Симеонова.
 


Сходни връзки

В ДОБРИЧКО НЯМА ЗАВИШЕН РАДИАЦИОНЕН ФОН СЛЕД АВАРИЯТА В АЕЦ В РУМЪНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди