изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:29 EET
Новата банкнота евро на кирилица влиза в обращение от май    
Европейски съюз Цялостният дизайн на новата банкнота от 5 евро беше представен на пресконференция на президента на Европейска централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. На банкнотата за първи път е изписано на кирилица наименованието на единната валута „евро”, както и съкращението ЕЦБ, съобщиха от БНБ.

Драги уточни, че тя ще влезе в обращение от 2 май в цялата еврозона и ще бъде първата от серията "Европа".
С този исторически акт кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута. Над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите, като пълноправни граждани на Европейския съюз, ще могат да прочетат на своя национален език думата „евро”, изписана върху банкнотата, допълват от БНБ.

След присъединяването на България към ЕС в хода на разговорите с европейските партньори възникна един странен за нашето общество спор относно правилното изписване на думата „евро”. Този напълно излишен езиков спор стана причина за еднозначна консолидация на българските държавни институции около една безупречно мотивирана национална позиция. Именно това зряло институционално поведение успя да достигне до пълното разбиране от страна на нашите европейски партньори и до правилното изписване на думата „евро” на кирилица във всички официални документи на ЕС, се казва още в официалното съобщение.

Голямата разлика между първата и втората серия евробанкноти е появата на портрет върху купюрите - образа на дъщерята на финикийския цар Агенор - Европа - прелъстена и отвлечена от Зевс, превърнал се в бик - която е дала името си на континента, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Лицето на богинята е изобразено върху антична ваза от 4-и век преди новата ера, съхранявана в Лувъра.

Добавянето на портрета позволява да се включат нови знаци за сигурност, които да направят новата банкнота по-трудна за фалшифициране: холограма на портрета, видима при наклоняване на банкнотата, както и филигран на портрета, прозрачен при гледане срещу светлината. Цифрата в изумруден цвят има бляскав ефект и променлива цветност и също е един от двата нови защитни знака.

"Серията Европа ще бъде по-интелигентна и по-сигурна от предишната серия", изтъкна Марио Драги на официална церемония в археологическия музей във Франкфурт.

Цифрите ще бъдат по-големи, което е в отговор на някои забележки на потребители.

Новите евробанкноти ще бъдат в обращение заедно с тези от 2002 година, които постепенно ще бъдат изтегляни. Банкнотата от 5 евро, която е най-използвана и следователно се къса по-лесно, е защитена от специално покритие, което да удължава употребата й.
Постепенно в близките години ще бъдат пуснати в обращение купюри от 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро. Новата 10-еврова банкнота е предвидена за 2014 г.

Броят на фалшивите евробанкноти, заловени през 2012 година, е спаднал с 12,4% спрямо 2011 година, съобщи междувременно ЕЦБ. Общо 531 000 фалшиви банкноти са били конфискувани миналата година - 280 000 през второто полугодие и 251 000 през първото полугодие. През 2011 година са били хванати общо 606 000, през 2010 - 751 000, а през 2009 - 860 000.
В сравнение с банкнотите в обращение, които са около 14,9 милиарда през второто полугодие на 2012 година, делът на фалшивите е много малък, посочи ЕЦБ. Най-много са били фалшифицирани купюрите от 20 и 50 евро.
През второто полугодие почти всички фалшиви банкноти са били открити в страни от еврозоната (97,5%).

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Новата банкнота евро на кирилица влиза в обращение от май | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди