изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:58 EEST
ЕК готви студен душ за София    
Ред и сигурностИзненадващ доклад на Брюксел за правосъдието и вътрешния ред в България ще се стовари върху София след броени седмици. Оценките могат да застрашат дори перспективата за частично присъединяване на България към Шенгенското пространство тази година. Еврокомисията ще запознае устно европейските министри с напредъка в наблюдаваните области в България, съобщи Марк Грей, говорител на ЕК. Това ще стане при представянето на мониторинговия доклад за Румъния в края на януари.

Това е рутинна процедура, след доклада за Румъния устни оценки за България не са изключени, коментира правосъдният министър Диана Ковачева. Нямаме индикация за извънреден доклад с критични забележки, заяви тя. „Преса“ обаче научи, че всъщност става дума за вариант на доклад, макар и устен. Той е резултат от предупреждението, отправено след скандала с избора на Венета Марковска за член на Конститу-ционния съд. Още на 30 октомври м.г. ЕК разкритикува остро прикриването на сигнали срещу Марковска при изслушването и в парламента. „Винаги съществува възможност за допълнителен доклад преди планирания за края на 2013 г., ако ситуацията го налага“, подчерта Оливие Баи, говорител на ЕК. Вътрешният министър Цветан Цветанов тогава отказа да му повярва. Но по-късно говорител на Жозе Барозу отбеляза, че „винаги разполагаме с възможността за допълнителен доклад.“

Устният вариант изобщо не намалява тежестта на оценките, обясниха еврочиновници. Писменият доклад минава през инстанции, подготовката му е тромава и в него няма как да бъдат включени пресни данни. А устната презентация дава възможност за остри критики, базирани на скорошни недоглеждания. Така в изложението ще намерят място последните развития в съдебната система, по-специално във връзка с Марковска, процедурата, с която беше избран новият главен прокурор. Оценките ще бъдат направени в рамките на не повече от 30 минути и при закрити врата. После докладът ще мине през работни групи. Възможно е информация за съдържанието му изобщо да не стигне до медиите.

Засега не е ясно дали устното изложение ще се обсъди официално на Европейския съвет през март, когато пак ще се решава влизането на България и Румъния в Шенген. Но допълнителната оценка ще повлияе негативно на заключенията в планирания писмен доклад, който ще излезе в края на тази година. Това застрашава дори перспективата за частично присъединяване на България към Шенгенското пространство тази година, обясниха източници от Брюксел.


Ивайло Калфин, евродепутат от ПЕС: Комисията проявява изобретателност

Устният доклад е нова форма за Брюксел. Оказва се, че ЕК трябва да бъде много изобретателна, за да работи с България. Решението им да работят със следващото правителство и писмения доклад да е след избирането му очевидно не работи. Затова търсят начин да изпратят формален сигнал към правителството. Очаквам да ни кажа с типичния за Брюксел тон, че начинът, по който беше избран ВСС, главен прокурор и все още продължаващата процедура за член на Конституционния съд не отговаря на техните очаквания за честност и прозрачност.

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП: Подобен формат не съществува

„Механизмът за сътрудничество и проверка не предвижда подобна форма като устен доклад“, обясни за „Преса“ евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. „За да има междинен доклад, трябва решение на ЕК. То може да бъде взето, но засега не е, така че няма и юридическа основа да говорим за подобна стъпка“, допълни той.
Ковачев подчерта, че не е получавал информация за по-специално разследване от страна на Брюксел в наблюдаваните области в България. „Провеждат се редовни срещи, но няма никаква мисия, която да е изпратена да проверява на място, или нещо подобно“, категоричен беше той.

Според евродепутата най-голямата опасност е ЕК да бъде използвана по един или друг начин в изборната година у нас.

Четин Казак, депутат от 41-вото НС, член на правната комисия: Устно, защото няма съществена промяна

Това, че ще има устен доклад означава, че ЕК е преценила, че не си заслужават усилията да пише доклад за България, защото няма съществена промяна в областта на правосъдието и вътрешния ред. Може би за Румъния са настъпили положителни обстоятелства, които си заслужава да бъдат отбелязани в доклад, но за България - не. В устния доклад сигурно ще отчетат, че напредъкът при нас не е сериозен. Очаквам да бъдат отбелязани проблемът с избора на член на КС, дълго време овакантеният пост на главен инспектор към ВСС, както и съмненията относно прозрачността при избора на главен прокурор.

(в. Преса, печатно издание, брой от 361 от 11 януари 2013)

 


Сходни връзки

ЕК готви студен душ за София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди