изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:38 EEST
ОТЕЦ ИВАН ДОЙЧЕВ ЩЕ УЧАСТВА В ИЗБОРА НА ПАТРИАРХ    
ОбществоВчера във Варна се проведе епархийски събор, на който Варненска и Великопреславска митрополия излъчи делегати за събора, който ще се проведе на 24 февруари и ще избере патриарх на Българската православна църква след кончината на дядо Максим. За НДТ водачът на Добричка духовна околия отец Иван Дойчев заяви, че в епархийския събор са участвали от Добричко трима свещеници - отец Стоян Иванов, отец Павел Максимов от Шабла и той самият, както и трима миряни - арх. Витлеем Чалъков, Петър Янков от Паскалево и Илия Кишишев от Генерал Тошево.

"В епархийският съвет участваха още духовници и миряни от Шумен, Варна и Търговище, които заедно с Добрич, съставляват митрополията" - каза още отец Иван. Делегатите на епархийския събор са избрали за събора за избор на патриарх наместниците на три духовни околии - на Добрич - отец Иван Дойчев, на Търговище - отец Славчо Проданов и на Шумен - отец Димитър Стойков. Заедно с тях гласа си кой да бъде патриарх на Българската православна църква ще дадат от нашата митрополия и двама миряни - дама от Варна и преподавател в университета в Шумен, добави отец Дойчев. Той заяви още, че бог ще направлява  избора и патриарх ще стане най-достойният.

Според устава на църквата на 24 февруари освен патриарх ще бъде избиран и софийски митрополит. от всяка митрополия в страната делегатите са петима - трима духовници и по двама миряни, а от София са 10 - шестима клирици и четирима миряни, защото в лицето на патриарха софийските избиратели избират и своя митрополит.

Вчера в епархийските центрове трябваше да бъдат излъчени предвидените от църковния Устав общо 80 епархийски избиратели, които ще решат избора за Български патриарх заедно с другите участници в Патриаршеския избирателен църковен събор, които са всички архиереи на Българската православна църква - в момента 14 митрополити и 19 епископи, по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, по един монах и една монахиня от всяка епархия и по един представител на Софийската и Пловдивската духовни семинарии. Датата за избор на патриарх - 24 февруари, съответства на Устава на църквата, според който изборът на патриарх трябва да стане в неделен ден в срок до 4 месеца след кончината на патриарх Максим. Всъщност, това е последната приемлива дата за провеждане на патриаршески събор, защото най-последната възможна неделя е 3 март, но тя съвпада с националния ни празник. Имената на тримата кандидати за патриаршеския престол ще бъдат обявени в самия ден на избора от наместник-председателя, който трябва след това да покани всички тайно да дадат гласа си за един от тях. Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря. НДТ

 


Сходни връзки

ОТЕЦ ИВАН ДОЙЧЕВ ЩЕ УЧАСТВА В ИЗБОРА НА ПАТРИАРХ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди