изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:24 EEST
НЕ ПОЛУЧИ ОДОБРЕНИЕ ОГРАНИЧАВАНЕТО НА ЛОВА ОКОЛО ЕЗЕРАТА В ШАБЛЕНСКО    
ЕкологияСреща за обсъждане на проекто-заповед за определяне на зона за ограничаване на лова в района на Дуранкулашкото, Шабленското и Езерецкото езеро, се проведе в Шабла в края на миналата седмица. На срещата обаче не са присъствали вносителите на предложението - природозащитниците, обединени в организацията „За да остане природа в България”. Отказът си да участват в срещата те са мотивирали с ангажиментите си по зимното преброяване на водолюбивите птици и са посочили като удобно време за такава среща през април-май, но не в Шабла, а в София.


Кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева е съобщила, че са реализирани над 40 екологични проекта в партньорство с НПО. Според нея обаче проектите, които реализират НПО, факторът „човек” не съществува.
В края на встъпителните си думи, тя е посочила, че целта на срещата не е да се подклажда напрежение между природозащитниците и местните хора, а да се намери разумен баланс на интересите.

Според Янчо Георгиев от ЛРД-Шабла, причината за обсъжданата заповед и наложените чрез нея ограничения е стремежът на НПО да разширят териториите си на влияние, потъпквайки правилата, регламентирани с българското законодателство. Той счита за некоректно отношението към местната власт, заради липса на информация за готвената заповед. Изразявайки мнението на местните ловци, той категорично се обяви против исканата забрана.
Според Наню Нанев, който е ловец от Шабла, в стремежа си да опазят червеногушата гъска, природозащитниците стигат дотам да обявят едва ли не за престъпник всеки намиращ се в близост до отстрелян екземпляр до вида.
Александър Сурталов е изразил становището на Партията на зелените, което е категорично против исканите ограничения за ловците. Той е посочил, че в общината те са дисциплинирани и спазват правилата.
Емил Тодоров, който е ловец от Шабла е изразил възмущението си от искането от нови забрани като е посочил малкото възможности, които се дават на ловците и риболовците с действащите планове за управление на езерата.
Димитър Нанчев - експерт напревление „Лов” към НЛРС-СЛРБ,  е изразил несъгласие с факта, че след отстрел на само един екземпляр от защитения вид, може да се налагат такива драстични забрани. Ловците работят в партньорство с екологичните организации, те самите същото са природозащитници, защото ловът не е само отстрел на диви животни, а е и грижа за тяхното подхранване и опазване, е казал още Димитър Нанчев. Според него, е несъстоятелно искането за разширяване на буферната зона около езерата, с мотива да се осигури спокойствие на птиците, след като те нощуват там, а ловът през нощта е забранен.
Според Поля Калчева, която е представител на местния туристически бранш, исканата забрана ще ощети хотелиерите и ресторантьорите, които дават подслон на гостуващите ловци. През зимния сезон, ловният туризъм е единствения, който дава хляб на заетите в бранша, е подчертала тя.
Като единствен представител на НПО на срещата, Албена Симеонова е защитила исканата забрана и мотивите в проекта за заповед. Тя е призовала за диалог между заинтересованите страни, за да се намери разумен баланс.
Христо Димов от РИОСВ-Варна е призовал действията на всички заинтересовани ида бъдат в рамките на действащото законодателство. Григор Гогов пък е заявил, че ЛРС е най-старата природозащитна организация в България и не приема квалификациите, които природозащитниците се опитват да наложат за ловците, че едва ли не са убийци.
Според Зюмбюл Медаров отстрела на една гъска не може да бъде причина за такава истерия от страна на НПО-та. Той е попитал какво са направили досега за езерата в общината, след като имат претенциите, че ги опазват. Години наред се говори, че има нужда от машина за косене на тръстика, но до момента – нищо, е заявил той.
Живко Спасов
Всички присъстващи единодушно са гласували декларация с исканията си, която ще бъде изпратена до Министър-председателя на РБ, до Омбудсмана на Републиката, до МОСВ и до МЗХ. НДТ

 


Сходни връзки

НЕ ПОЛУЧИ ОДОБРЕНИЕ ОГРАНИЧАВАНЕТО НА ЛОВА ОКОЛО ЕЗЕРАТА В ШАБЛЕНСКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди