изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-13 @ 11:29 EEST
ШАБЛЕНЦИ ИЗЛЯЗОХА С ДЕКЛАРАЦИЯ ПРОТИВ ОГРАНИЧЕНИЯТА НА ЛОВА    
Лов и риболовДекларация до министър-председателя, министрите на околната среда и на земеделието, както и до омбудсмана на България са приели участниците в проведената в края на миналата седмица среща за обсъждане на проектозаповед за ограничаване на лова в района на Дуранкулашкото, Шабленското и Езерецкото езеро.


В декларацията се заявява: ”При работата си с неправителствените организации община Шабла винаги е търсила диалог и партньорство. Имаме изпълнени и в процес на изпълнение няколко проекта, в сътрудничество с НПО. С техните искания за определянето на зона за забрана на лова обаче не сме запознати. Считаме, че искането на НПО е свързано с увеличаване на зоните им на влияние и цели присвояване на повече средства по линия на европейските програми, без реално да се налага допълнителна защита на исканите проекто-зони. Притесненията ни са, че след забраната за лов ще дойдат и други забрани за разпореждане с имотите в проекто-зоната – за третиране с препарати за растителна защита, за строителство на ВЕИ и туристически селища, за сделки с имоти. Основните цели в дългосрочните стратегически документи на общината се отнасят до привличането на инвестиции, свързани с развитието на курортно-ваканционен и голф-туризъм и производството на екоенергия. Не сме наясно как ще се отразят екологичните забрани върху тези намерения.
Не сме съгласни да ни извиват ръцете еднозначно чрез забрани и ограничения, без да е потърсен диалог. Бихме желали да участваме активно в обсъждането и приемането на решения, които засягат развитието на общината. Считаме за особено важно да се чуе гласът на местните хора, техните желания и очаквания. За нас е важно новостите да бъдат налагани след задълбочен анализ и диалог между засегнатите страни.”
Участниците в срещата, организирана от община Шабла на 11 януари, декларират, че не приемат предложената от МОСВ и МЗХ проектозаповед за определяне на зона за ограничаване на лова в района на Дуранкулашкото, Шабленското и Езерецкото езеро. Освен това, те заявяват, че не желаят налагането на нови забрани и ограничения по реда на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие за ползване на природните ресурси в община Шабла.
 


Сходни връзки

ШАБЛЕНЦИ ИЗЛЯЗОХА С ДЕКЛАРАЦИЯ ПРОТИВ ОГРАНИЧЕНИЯТА НА ЛОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди