изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:36 EEST
ГЛОБИХА „А.S.A. БЪЛГАРИЯ” ЗА ЛОШО ПОЧИСТВАНЕ НА СНЕГА    
НовиниДоговорът за зимното поддържане на града изтича в края на март и предстои да бъде обявена нова процедура, съобщи кметът Детелина Николова


16 328 лева без ДДС ще бъде санкцията, която ще бъде наложена на фирмата "А.С.А. България" ЕООД за почистването на града след снеговалежа на 20 декември 2012 г., съобщи вчера кметът на Добрич Детелина Николова. Тя обясни, че е провела няколко срещи с представители на фирмата, с която общината има договор за сметосъбиране и почистване на улиците. Кметът припомни, че според договора, зимното почистване на територията на общината се осъществява по две позиции. Първата е интензивно непрекъснато движение на специализираните автомобили и снегоринене по време на снеговалежа. Общата дължина на улиците и булевардите, включени в тази позиция е 73 км. Ценообразуването на тази дейност, съгласно договора е за снегоринене - на час, а за обработка със солни и магнезиеви смеси - на декар. Тази дейност се осъществява от 5 специализирани автомобила за уличната мрежа и един специализиран автомобил за централната градска част. Зимното почистване по квартали се осъществява в 4 района с минимум 4 специализирани автомобила. Улиците, отделени в първи приоритет, се почистват до 36 часа след спиране на снеговалежа, а улиците от втори приоритет - до 72 часа след спирането му. Общата дължина на улиците от втора позиция е 53 км за четирите района. Почистването на тротоарни настилки не е предмет на този договор, каза кметът. И посочи, че общината почиства само на отделни пешеходни трасета с най-голяма интензивност, каквито са пешеходната зона, успоредна на бул. „25-ти септември" от бул. „Русия" до кв. „Добротица", пешеходна пътека от ул. „Батовска" в посока към Зоопарк, района около училище „Климент Охридски", тротоарни настилки в района на бул. „Трети март", в района на ул. „Панайот Хитов" - подходи към МБАЛ и др. такива, изведени по необходимост. Снегопочистването се извършва с 10 ръчни снегорини. Почистването на останалите тротоари е ангажимент на собствениците на имотите.
Констатациите на общината за ситуацията около празниците в края на декември е, че интензивното поддържане е изпълнявано непрекъснато през целия период на снеговалежа без да се допуска прекъсване на движението на масовия градски транспорт, независимо от снеговалежа, придружен със силен вятър и навяване и допълнителните усложнения предизвикани от спрели, закъсали или изоставени автомобили, предимно заради неподготвеност за движение при зимни условия. Кметът подчерта, че в същото време републиканската и междуселищната пътни мрежи бяха затворени, а някои общини обявиха бедствено положение.
Общо за този период на снегопочистване са изразходени около 110 тона сол, 3,5 кубически метра магнезиев разтвор и минимално количество пясък, поради ограничението да се ползва пясък само в изключителни случаи, каза още кметът. Поради допуснатото закъснение основно в почистването на уличната мрежа от втора позиция, некачествена обработка на зоните на кръстовищата на основната улична мрежа и булеварди общината е наложила глоба в размер на 10 % от общата стойност на зимното почистване. Т.е. от общата сума за месец декември - 163 281 лв. без ДДС, общината ще изплати 146 953 лв. без ДДС.
Договорът изтича на 31 март тази година, а общата стойност на услугата е до 500 000 лева. Предстои след изтичане на договора да бъде обявена нова обществена поръчка за снегопочистване и сметоизвозване, каза още кметът.
 


Сходни връзки

ГЛОБИХА „А.S.A. БЪЛГАРИЯ” ЗА ЛОШО ПОЧИСТВАНЕ НА СНЕГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди