изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:04 EEST
Шефът на ГДБОП: И атентаторите от Бургас четат вестници, затова мълчим    
Интервюта Главен комисар Станимир Флоров е роден на 15 юли 1968 г. Завършил е Военния факултет на НСА. Започва работа в МВР през 1990 г., а в ГДБОП е от 1995 г. От 2003 г. е началник на сектора „Синтетични наркотици, прекурсори и наркообразуващи култури“, а три години по-късно става началник на отдел „Наркотици“. От януари 2009 г. е директор на ГДБОП. Специализирал в Международната академия по правоприлагане ILEA в Унгария и САЩ. Зам.-главен секретар на МВР.

- Г-н Флоров, ще повдигнете ли малко завесата около разследването на атентата в Бургас? Какво свършихте за половин година?

- Единственото, което може да се каже, е, че има доста сериозен напредък в разследването и в най-кратко време всички ще разберат за какво става въпрос.

- Това означава ли, че вече сте подредили целия пъзел около терористичния акт?

- Няма да изпадам в подробности. Положили сме и полагаме доста сериозни усилия. Работим съвмество с колегите от ДАНС и всички евроатлантически парньори за разкриване на цялата организация на атентата.

- Появи се информация, че е разкрита самоличността на един от помагачите на атентатора. Вярно ли е?

- Има ли смисъл да ми задавате този въпрос, след като ви казах, че нищо няма да коментирам в тази посока. В най-скоро време ще се разбере всичко, което може да се разбере. Обществото ще бъде запознато. Някои казват, че не даваме информация, защото не сме стигнали доникъде, отново ще останат изненадани.

- Вярно ли е, че сте намерили мароканска симкарта?

- Излишно е да ме питате, няма да коментирам. Това, че не говорим за разследването, се прави с една-единствена цел - да не се опорочи то. Защото, след като разберете нещо вие и гражданите в България, ще разберат и другите за какво става въпрос.

- Извършителите?

- Извършителите. Подготовката на атентата е изключително сериозна. Това е важно и за сигурността на страната. Не може така лекомислено да се хвърлят обвинения за този и онзи, че стои зад терористичния акт. Трабва да сме сигурни, да сме събрали необходимите доказателства, за да не изглеждаме смешни. И, за да може, когато обявим нещо, всичко да е наред и да не се налага да влизаме в обяснителен режим.

- Защо след такива атентати в други страни самоличността на атентаторите бързо беше установявана и имената им бяха съобщавани? Сега остава усещането, че българските служби нищо не могат да направят.

- Когато са съобщавани имената на атентаторите, в повечето случаи те са били загинали. Не знам дали това ви прави впечатление. В България е загинал само един. Има хора, подпомагали неговата дейност, които не са сред загиналите. Те са на свобода, четат, гледат, интересуват се. Нищо няма да коментирам повече.

- Докъде стигна разследването със задържаните български моряци, заловени с 3 тона кокаин на борда на кораба „Св. Николай“ в Испания?

- Разследването продължава, събират се доказателства за хората, които са наели кораба и екипажа, и за тези, които стоят зад тази организация. Получихме информация от испанските власти, че капитанът оказва пълно съдействие на разследващите и разказва как са се случили нещата. Знаете, че колеги от ГДБОП и прокуратурата бяха в Испания и имаха възможност да говорят със задържаните.

- Разбрахте ли къде се крие синът на Миню Стайков, когото търсите заради операцията „Захарно петле“?

- Знаем къде е. В чужбина, на топло и хубаво място и не връзва арматура. Такива хора обикновено се съобразяват и отиват на места, където не могат да се прилагат европейските заповеди за арест. Други пък ги съветват добре. То не е лесно и да се криеш.

- Има ли големи босове, които са си разделили териториите в престъпния свят?

- Тук-там се появяват, но ние ги задържаме. Такъв е случаят с последните две операции срещу групи, източващи ДДС, които ощетяват бюджета. Едната е за доставките на захар и захарни изделия за производителите, а другата за месо и хранителни стоки за големите търговски вериги.

- А знаете ли къде се крият Братя Галеви?

- Ако ви отговоря „да“, ще питате къде са. Като му дойде времето, ще разберете.

- Излиза, че знаете къде са всички, които издирвате и ги държите под контрол.

- Да. И това става ясно от оценките на всички наши партньори, с които работим. Те дават истинска и реална оценка за работата на МВР. Тя е възоснова на свършена работа и изградено доверие при съвместни операции. Благодарение на това добро сътрудничество ние имаме поглед какво и как се случва почти в цял свят. И ако има българи, те да бъдат контролирани и наблюдавани.

- С какви престъпления се занимават българите по света?

- Карат по 3 тона кокаин, прекарват контрабандни цигари. Източване на банкови карти, скиминг, който е доста печеливш. Извършват киберпрестъпления, нашите хакери са на доста високо ниво. Немалък дял има трафикът на хора, свързан със сексуалната експлоатация. С много европейски страни имаме съвместни операции и работим за противодействие на престъпните групи.

- Все още ли работите на принципа наши престъпници да бъдат залавяни в чужбина, за да бъдат съдени там и да получат наказания?

- Как да не работим на този принцип, като виждате какво се случва. Какво стана с Тотко Поршето? Пуснаха го под гаранция срещу 10 000 лева. А само едната му кола струва 200-300 хилади лева.

- Две от колите му ги конфискувахте.

- След извършването на всяка операция колегите от сектора, който разследва пране на пари, заедно с разследващите полицаи и други институции извършват проверки. Сравняват се данъчните декларации, декларираните приходи и имуществото му.

- Т.е разследвате Поршето за пране на пари?

- Абсолютно. Организираната престъпност е най-уязвима, когато се удари финансово.

- Кое наложи вие, министър Цветан Цветанов и прокурор Ася Петрова да да бъдете на 3-седмично посещение в САЩ?

- Не сме били там 3 седмици. Престоят ни беше 2 седмици. Останахте с такова впечатление, защото министърът изчака един ден посещението на премиера Бойко Борисов за срещата му с президента Барак Обама. Имахме важни срещи и вие ежедневно бяхте информирани. И аз, и министър Цветанов се чувстваме горди от това, което чуваме за дейността на МВР.

- А упреци имаше ли?

- Няма човек, който да не допуска грешки. Не са ни критикували, говорихме за успехите и за бъдещите ни съвместни операции. Не всеки има възможността всяка година да разговаря в Белия дом с най-приближените на президента Обама.

- В първия ден от новата година Конгресът на САЩ излезе с резолюция да ни бъде оказана всякаква помощ за разследването на атентата в Бургас и да признаем „Хизбула“ отговорна за терористичния акт.

- Не сме говорили за това. Разговаряли сме за обмена на информация и за съвместната ни дейност. По атентата от самото начало работим както с европейските ни партньори, така и със САЩ. Те са информирани за това, което правим. Службите им имат офиси в много части на света. Организираната престъпност няма граници и затова трябва да работим съвместно.

- Много пъти казахте, че ще сложите край на черното тото. Защо все не се получава?

- Може да се сложи край на черното тото, ако имаме подкрепа и от хората, които имат пряко отношение към това - футболисти, съдии, треньори, ръководство на футболния съюз. От тях не получаваме нищо.

- Кой е най-големият гаф на ГДБОП за 2012 г.?

- Който не работи, той не греши. Не считам, че има нещо, което да наречем гаф. Да, има допуснати грешки и на тази база дадохме възможност на определени политици да се упражняват върху нас. Това е случаят с Мирослава от Перник. За съжаление колегите в стремежа си да приключат всичко за кратко време допуснаха грешка и Чочо се самоуби.

- Бившият главен секретар на МВР Валентин Петров се закани да ви съди. Как ще коментирате?

- Валентин Петров ми е до болка познат и знам що за двуличен и лицемерен човек е той. Това, което е казал пред вас, показва, че е абсолютен лаик по отношение на оперативно-издирвателната работа. Лошото е, че такъв човек ни е бил директор и е ръководил дълги години службата.

- Наказвал ли ви е?

- В началото той лично бягаше от това, че стои зад наказанията ми. Сега го признава, но тогава твърдеше, че няма никакво отношение. Първия път ме наказа за думите ми пред ваша колежка, че българите стоят на високо ниво в йерархията на организираната престъпност, свързана с наркотиците. Тъй като му е къса паметта, да му припомня, че тогава уж ме наказа не той, а заместникът му Веселин Петров. Обжалвал съм наказанието в съда. Второто наказание е във връзка с воденото оперативно дело срещу Будимир Куйович. В разработката специалните разузнавателни средства бяха спрямо лицето, на чието име бяха документите на Куйович и с които той пребиваваше в България. Сърбинът си беше направил истински документи със своя снимка, но с данните на друго лице. Беше променил една декларация, с която в провинцията удостоверяваха, че лицето Х е лицето Х. Служителите от Стара Загора бяха пропуснали да проверят дали лицето е същото. А то наистина съществува.

- С тези документи ли е задържан на ГКПП „Капитан Петко войвода“?

- Да. Снимката е на Куйович, а имената са на друго лице и затова той беше докаран в София. Той не беше извършил никакво престъпление, защото документите не са фалшиви. Но това дълго време трябва да го обяснявам на Валентин Петров, този корифей на оперативно- издирвателната дейност. Няма как от Асеновград да ги знае тези неща. Той казва, че сме некомпетентни и некадърни. Но същите тези некадърници го направихме генерал. Затова казвам, че е двуличник и лицемер. Бяхме добри за него, когато му правехме операция след операция за синтетичните наркотици, сега сме лоши и некомпетентни. Не мога да разбера от какво се е засегнал. Не съм казвал, че е взел пари, но той явно се отъждествява с този, който ги е взел. Това си е негов проблем. Куйович е казвал това пред ВКС, че е давал пари на Валентин Петров. Не съм го казал аз. Поне 10 души могат да потвърдят, че той ни беше забранил да работим по Будимир Куйович.

- Защо?

- Питайте го него. А Гранична полиция е задържала Куйович въз основа на наша телеграма. По същия начин е и акцията в Пловдив. Разработката сме я водили в ГДБОП, но операцията е правена там. Лично аз тогава цяла нощ съм говорил с Калин Георгиев.

- Защо имате конфликт с него?

- Винаги с него съм се държал човечно, нормално. Когато беше директор, за него в службата бях най-добрият, защото правехме ден след ден операции. Тогава бях добър, сега съм лошият. Не знам за какво ще ме осъди. Не съм казвал нищо, но той може би е притеснен от нещо и явно бяга пред вятъра.


(в. Преса, печатно издание, брой от 366 от 16 януари 2013)

http://www.pressadaily.bg

 


Сходни връзки

Шефът на ГДБОП: И атентаторите от Бургас четат вестници, затова мълчим | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди