изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:57 EEST
Окръжен съд – Добрич, разглежда иск на Комисията за установяване на незаконно имущество срещу 9 ответници    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд даде ход на гражданското дело, образувано по иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу 50-годишния Димитър М. Д. от гр. Добрич и още 8 ответници. Сред тях са съпругата му Къймет Д., синът му Исмет М., брат му Шамши Ш. и неговата съпруга Сание Ш., купувачи на техни имоти – Гюрсел Ас., Румяна Хр., Красимира С. и Данаил С.

 Комисията претендира да бъдат отнето от Димитър Д. и неговата съпруга имущество на обща стойност 428 347 лв. На толкова е оценено продобитото от него, за което липсват данни за законни източници и подлежи на отнемане по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от пристъпна дейност. Иска се още да бъдат обявени за недействителни по отношение на държавата сключени между него и останалите ответници договори за покупко-продажба и за дарение на недвижими имоти.

Производството срещу 50-годишния Димитър Д. е започнато във връзка с влязло в сила на 30.11.2011 г. споразумение за решаване на наказателно дело срещу него в досъдебното производство. Варненският окръжен съд го е признал за виновен в извършване на престъпления срещу личността. В периода януари 2007 г. – 09.11.2010 г. на територията на Република България и Федерална република Германия той е участвал в организирана престъпна група, образувана и ръководена от друго лице, създадена с користна цел да върши престъпления – трафик на хора през границата. В същия период в гр. Добрич, гр. Варна и в Германия, в изпълнение на решение на организираната престъпна група при условията на продължавано престъпление е транспортирал през границата на България 10 жени с цел да бъдат използвани за развратни действия и да проституират и извършват блудствени действия, независимо от съгласието им, като деянието е извършено чрез обещаване и даване на облаги. Димитър Д. е осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3 години и 6 месеца изпитателен срок.

Комисията посочва в мотивираното си искане, че общите приходи на 50-годишния и неговата съпруга за проверявания период възлизат на 8,43 минимални работни заплати, а разходите са в общ размер на 3 272. 85 МРЗ. Разликата между тях представлява имущество на значителна стойност. Експертите приемат, че след като липсват данни ответниците да са реализирали законни доходи, то може да се направи обосновано предположение, че сумата е в резултат от престъпната дейност на Димитър Д.

Димитър Д. и съпругата му Къймет Д. оспорват твърденията на Комисията. Според тях част от имуществото е придобито преди 2007 г. като дарения, подаръци, със спечелени от тях средства от бостанджийство, чрез осъществявана от тях търговска дейност в Полша и т.н. Останалите ответници по делото настояват претенцията срещу тях да бъде отхвърлена като неоснователна.

Днес съдът прие представени от страните нови доказателства и даде възможност за събиране на други такива. За разпит бяха допуснати поисканите от ответниците свидетели за удостоверяване как ответниците са се сдобили с имоти и друга собственост, за която претендира Комисията.

Делото ще продължи на 20 март.

16.01.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, разглежда иск на Комисията за установяване на незаконно имущество срещу 9 ответници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди