изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:48 EEST
САМО ЗА ГОДИНА СА ДОГОВОРЕНИ НАД 117 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ОБЛАСТТА ПО ЕВРОПРОЕКТИ    
Европейски съюз125 договора на обща стойност 224 042 082 лв. са изпълнени и се изпълняват в област Добрич със средства на оперативните програми от 2007 година досега. Това сочат данните на Информационната система за управление инаблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН) към 02.01.2013 г., обобщени от Областния информационен център – Добрич. Бенефициентите по сключените договори са 55. Само за 2012 година сключените договори в областта са 47 на обща стойност 117 046 447 лв.

 От тях 20 са договори  на общини, а 27 - на бизнеса. В данните не са включени проектите по Програмата „Трансгранично сътрудничество” и по Програмата за развитие на селските райони. Не е включен и проектът за регионалното депо.

С тази статистика област Добрич се нарежда на трето място сред областите от Североизточния район, който включва четири области  – Варна , Шумен, Търговище и Добрич.

Данните бяха изнесени вчера на пресконференция по повод една година от стартиране на дейността на центъра в Добрич от неговия ръководител Надежда Семерджиева. В пресконференцията участваха зам.-кметът Надежда Петкова и инж. Димитрина Костадинова- главен експерт „Икономическо развитие и европейски фондове”. Отчетено бе, че през последната година има ръст на интереса и договорите по ОП „Конкурентноспособност”. Бизнесът има възможност да кандидатства и по ОП РЧР. Фирмите кандидатстват основно за технологична модернизация, за нови модерни машини. Интерес проявяват и към програмите за зелена икономика и енергийна ефективност, за закупуване на енергоспестяващо оборудване.

Коментирано бе още, че настоящата година се очертава като годината за ударно договаряне, тъй като през 2013 г. ще е приемът по последните отворени схеми за настоящия планов период. Интересна за следващия планов период се очертава оперативната програма  „Наука и образование”, към която се очаква в региона да има сериозен интерес. През следващия планов период само общините Добрич и Балчик от областта ще отговарят на критериите да кандидатстват по програмата „Развитие на регионите”, а останалите ще могат да депозират проекти по Програмата за развитие на селските райони. 

432-ма са потърсили информация от ОИЦ – Добрич за финансиране по оперативни програми. Проведени са 27 информационни срещи във всички общини от областта през 2012 година. На организираните от ОИЦ срещи са присъствали общо 432-ма души – представители на общини, на работодателски организации, на бизнеса, на неправителствени организации, на учебни заведения, на медиите и граждани. 154 въпроса са получени в ОИЦ – Добрич от старта на неговата дейност през март 2012 г. до края на 2012 г. 107 души са посетили центъра в търсене на информация за възможностите за финансиране по оперативните програми.

Основните въпроси, постъпили в ОИЦ – Добрич са от работодатели, които се интересуват от наемане на работници по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, и възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Развитие на конкурентността на българската икономика“.

За да бъде максимално полезен с информация за посетителите, ОИЦ – Добрич работи съвместно с Бюрото по труда – Добрич, с Местна инициативна група – Добричка, с Местна инициативна рибарска група –Шабла – Каварна- Балчик, с работодателски организации и учебни заведения от областта, съобщиха оттам.

ОИЦ в Добрич е създаден по ОП „Техническа помощ” и е на обща стойност 415 222 лева. НДТ

 


Сходни връзки

САМО ЗА ГОДИНА СА ДОГОВОРЕНИ НАД 117 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ОБЛАСТТА ПО ЕВРОПРОЕКТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди