изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:11 EEST
СЕГАШНОТО ЗАКОНАДАТЕЛСТВО НЕ ПОЗВОЛЯВА ПО-ЕВТИНА ВОДА ЗА ШАБЛЕНЦИ    
Новини

„При сегадействащото законодателство не е възможно жителите на община Шабла да плащат цена на водата, различна от тази в останалите общини на областта”, е обяснил управителят на „ВиК” ЕООД Радослав Русев на проведена в Шабла среща. Тя е била по инициатива на кмета на общината проф. Райна Бърдарева.



 В нея са участвали кметът и екипа й, както и управителят на „ВиК” ЕООД Радослав Русев. Присъствали са и членове на Инициативния комитет на учредената местна гражданска инициатива - подписка за намаляване цената на водата. На срещата е поискана информация дали има резултат от исканията на гражданската инициатива, получени ли са отговори от съответните институции до които беше изпратена подписката, каква е новата структура на водното дружество.

Радослав Русев е посочил, че новият Закон за водите цели укрепване на ВиК сектора чрез окрупняване на операторите. Практиката, при която водоснабдяването на общината да извършва местно самостоятелно дружество, според Русев не е добра. Той счита, че цената на водата в цялата област ще започне да намалява след реализацията на водните цикли, които започват да се изпълняват, посочват от морската община.
На въпрос как ще се отрази върху стабилността на ВиК дружеството намаляването на клиентите му вследствие умножаващите се в последно време собствени водоизточници, Русев е посочил, че не е анализирал този казус, но не смята, че биха се отразили чувствително върху икономическото състояние на дружеството.
На срещата е съобщено, че промените в Закона за водите предвижда създаване на ВиК асоциации с участието на областните управители и кметовете на общини, които ще могат да контролират оператора и в случаи, че не го одобряват, в правата им ще бъде да възлагат дейността на друг.
Управителят на В и К Добрич, Радослав Русев счита, че при сегашното състояние на дружеството, цената на водата е реална. Между община Шабла, като притежател на разрешителни за водовземане от три сондажа, разположени на територията й и „ВиК” ЕООД като експлоатационно дружество ще бъде подписано споразумение за клаузите,  залегнали в документа. На срещата е станало ясно, че за подобряване на водоснабдяването в община Шабла ще бъде въведена в експлоатация помпена станция - 2, за което има готовност. НДТ

 


Сходни връзки

СЕГАШНОТО ЗАКОНАДАТЕЛСТВО НЕ ПОЗВОЛЯВА ПО-ЕВТИНА ВОДА ЗА ШАБЛЕНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди