изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:22 EET
Антония Първанова: Баста на чалгата    
Европейски съюз

Злоупотреба с европейски средства в България, пък и другаде, се наблюдава не само, когато средства са насочени към корупционни схеми, но и в случаите, в които те биват разпределяни за дейности, нямащи нищо общо с достигането на европейските ценности и идеали. Това заяви евродепутатът Антония Първанова във връзка с дебата за корупцията, който се проведе късно снощи в ЕП. Двата примера, които цитирах пред ЕП от български медии в пленарна зала са масово коментирани в България, поясни д-р Първанова.



Първият от тях е свързан с разпределението на 14 милиона лева за промотирането на европейски програми. Тези пари ще бъдат разпределени без провеждането на обществена поръчка или предоставянето на ясна информация, критерии и гаранции. От реклама ли имат нужда оперативните програми или от по-добро разяснение на процедурите по кандидатстване и сложната бюрократична материя? И не е ли това поредната схема на някои изобретателен организатор на предизборната кампания на ГЕРБ да плати предизборните чалга концерти с европейски фондове?, пита Първанова.

Вторият пример е свързан със скандалното финансиране на "Пайнер медия" по ОП "Конкурентоспособност" на обща стойност 3 милиона 200 хиляди лева. Тук изникват три въпроса. Първият е свързан с избора на неподходяща медия, която да бъде финансирана с европейски средства предвид факта, че тя е известна с разпространението на музикален стил със съмнителни ценности, вулгарни и сексуални послания и наложи на едно цяло поколение млади българи пошли и изкривени стандарти за култура и ценности.

Вторият въпрос е защо се отпускат пари по програма конкурентоспособност на медия, която е монополист в този специфичен пазар на поп фолк музика? Това е все едно да твърдим, че Лукойл също има нужда да си увеличи конкурентоспособността с евро пари. Няма смислен аргумент, който да защити позицията на управляващите, че процедурата е спазена, защото тя е дълбоко опорочена и по същество и по целесъобразност. Третият въпрос, който няма как да не си зададем, е дали ПР машината на ГЕРБ не се опитва да подпомогне промотирането си в медия, която така или иначе обслужва партийните интереси през последните 4 години?, посочва Първанова.

Този проект предизвика бурен отзив във всички среди и сред представителите на културата, но най-тъжно и обидно звучат заглавията на едни от най-реномираните европейски медии - "Франс прес", че похотлив български поп фолк жанр получава евро финансиране, а убийствено ироничният коментар на ББС е, че страната ни финансира медия, която използва предимно сексуални символи, разголени жени и гангстерски норми на поведение, за да промотира българската музика.

Как бих могла да обясня на Европейските си колеги, че парите на данъкоплатците в техните държави, пък и в България се използват целесъобразно, когато те ме питат, дали един ден България няма да финансира и порно индустрията, защото и тя създава работни места? Абсурдно е, че всичко това се случва, когато се обсъжда Европейската многогодишна финансова рамка и България се опитва да договори по-голям финансов пакет за следващите 6 години, възмущава се Първанова.

Призовавам всички, които мислят като мен, да го кажат ясно и категорично преди да ни го каже Брюксел болезнено и унизително. Време е за смяна на чалгата в културата, живота и политиката. Баста на чалгата, призовава евродепутатът Антония Първанова. /БГНЕС

http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Антония Първанова: Баста на чалгата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди