изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:04 EEST
МАЙСТОРСКИ КЛАС В АРТ-ЦЕНТЪР "ПАЛИТРА"    
Култура

Майсторски клас за класически балет и съвременни танцови техники организира арт-център "Палитра". Той ще се проведе на 18, 19 и 20 януари. Лектори ще бъдат Сара-Нора Кръстева - класически балет, и Риолина Топалова - съвременни техники на танца. Събитието ще се проведе в залите на центъра - в сградата на Централна кооперативна банка, етаж 2, през трите дни от 10 до 18 часа по предварително изготвен график.



 

Майсторският клас за класически балет е отворен за деца от всички танцови школи на Добрич. За повече информация на GSM: 0888 72 54 72 - Иван Иванов.

Сара-Нора Кръстева завършва Националното училище за танцово изкуство през 1996 г. в класа на доц. Калина Богоева. Още като ученичка има успешни балетни изяви, които намират израз през 1995 г. в награда за балетни постижения и награда за най-перспективен млад изпълнител в Националния балетен конкурс „Анастас Петров”. През учебната 1995-1996 г. е удостоена със стипендия „Анастас Петров”. През същата година е с отличие за най-млад участник на Международния балетен конкурс в Осака - 1996, а през 1997 г. е финалист на Международния балетен конкурс в Москва. Веднага след дипломирането си тя постъпва в балетната трупа на Националната опера и балет, преминавайки през всички категории от ансамбъл до солистка, макар че застъпва в тежки солови партии още с назначаването си. От 2003 г. е Прима, а от 2009 г. е най-младият директор на Националния балет. В репертоара й са Китри и Кармесита - „Дон Кихот”, Мирта - „Жизел”, Одета-Одилия - „Лебедово езеро”, Зобеида - „Шехерезада”, Фея Люляк и Аврора - „Спящата красавица”, Ефи - „Силфида”, Маргарита Готие - „Дамата с камелиите”, Елина - „Козият рог” и др. През 2003 г. е удостоена с наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци „Кристална лира” за ролята на Черния рицар в „Кръстоносци”. През 2008 г. е наградена от министъра на културата проф. Стефан Данаилов със „Сребърен ритон” за изключителни заслуги за популяризиране на българската култура. През 2011 г. получава награда "ЗОЛОТАЯ МУЗА" за принос в българо-руските взаимотношения в областта на културата.

Риолина Топалова е родена на 2.2.1968 г. През 1978 г. постъпва в Държавно хореографско училище (ДХУ), сега Национално училище за танцово изкуство (НУТИ) и завършва през 1987 г.  В периода 15.01.1988 г.-10.11.1988 г. е артист-балерина към „Сребърни звезди“ – Представителния ансамбъл на Българската народна армия. Постъпва като артист-балерина в Софийска опера и балет  на  01.12.1988 . През 2002 г. завършва  висше образование-бакалавър, със специалност: Балетно изкуство-балетна педагогика към „Академия за музикално, танцово и изобразително  изкуство“-Пловдив, 2004 г. взима магистратура по същата специалност и става магистър със специалност Балетно изкуство-балетна режисура. От 01.07.2006 г. до  момента е режисьор, асистент режисьор, хореограф, педагог, репетитор и инспектор на балета в Софийска опера и балет. Художествено-творческа й дейност е свързана с постановки на балетни етюди от „Куклената фея” и „Лешникотрошачката”, миниатюри - „ Мечтание”, вариации, танци в опери - „Петя и вълкът”, „Хензел и Гретел”, „Шегобишко”, „Травиата”, „Лястовичката” и др. НДТ

 

  ФЕЙСБУК-ГРУПА "БЪЛГАРИЯ-КИТАЙ"

 


Сходни връзки

МАЙСТОРСКИ КЛАС В АРТ-ЦЕНТЪР "ПАЛИТРА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди