изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:36 EET
Направиха задължителна предучилищната подготовка за 4-годишните    
НовиниСлед тридневни дебати Народното събрание на 18 януари 2013 г. записа в закон, че предучилищната подготовка е задължителна за четиригодишните деца. Текстът беше приет с гласовете на ГЕРБ, „Атака“ и четирима независими депутати. „Против“ бяха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция. Много родители са на мнение, че социалните проблеми на някои малцинствени групи не бива да се прехвърлят към образованието.


И наистина, представете си, че имате достатъчни възможности, за да се грижите за детето си вкъщи, обичате си го, искате да сте с него, сигурни сте, че можете да го научите на достатъчно неща, преди да отиде на училище, както пише в Конституцията, на 6 или на 7 години. Родителските кооперативи са отделна тема, може би благодарение на тях изобщо някой реагира срещу това решение на депутатите, кой знае откъде дошло.

Някои политици вече се сетиха, че този закон, който задължава родителите на четиригодишни деца да ги пращат в детска градина задължително, противоречи на Конституцията. Дали има достатъчно детски градини също е друг въпрос, на който всички знаем отговора.

Но най-важното е, че с такъв закон се ограничават родителските права, държавата се намесва в семейството, посяга към децата, така да се каже, а майките обичат най-много децата си. Бащите също би трябвало да не са безразлични, защото посегателството върху свободата е нещо твърде опасно. Тези, които помнят как по-точно се живееше преди 1989 година, би трябвало да припознаят в едно такова посегателство някакъв пълзящ тоталитаризъм, или поне една голяма държавна простотия.

Сега остава президентът на републиката да възрази, да наложи вето и да върне този закон. Ако много от нас не могат да ходят на протести, да подписват подписки, да защитават правата си, може би поне с един коментар могат да реагират. Днес ще си премълчим за едно, утре за друго, и не след много време ще се чудим защо така, защо от нас нищо не зависи, защо децата ни бягат в чужди страни, защо България е последна в Европа.

Може би е по-добре парламентът да направи задължително изплащането на заплати на наети на работа хора, отколкото задължително ходенето на детска градина, но най-вероятно едното е трудно, пък другото лесно. И на повечето българи им се вижда лесно да не реагират на неправилни решения на политиците, администраторите, тоест, обслужващия персонал, който сме избрали, но след повече от 20 години трябва да сме разбрали, че тази леснотия води до мизерия.

Нищо чудно да има родители, които си мислят, че щом държавата е направила детската градина за четиригодишните задължителна, то тя, държавата, в най-скоро време ще осигури детски градини и необходимото в тях образование. Няма да кажем, че в Библията пише, че са блажени верующите, защото не го пише. Това е едно старо изтъркано невярно клише. Но пък и едва ли е необходимо да изчакаме няколко години, за да разберем дали ще стане така или не. Няма държава, която се грижи просто така, от добра воля. Политиците трябва да бъдат принуждавани да се грижат за държавата, за хората, и няма кой друг да ги принуди, освен едно активно, нетърпящо простотии и подигравки общество, тоест, всеки един от нас. http://www.az-jenata.com

 


Сходни връзки

Направиха задължителна предучилищната подготовка за 4-годишните | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди