изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:30 EET
Язовирът в Златоград преля,Кризисният щаб в готовност за евакуация на хора    
НовиниЯзовирът в Златоград преля, евакуирани са предприятия. В момента той прелива 20 см. над преливника, а опасен мост в края на града заплашва с ново наводнение. Още днес по обяд са евакуирани всички производствени предприятия в застрашения квартал, хората са напуснали работните места, а електрозахранването е прекъснато.

Кметът на общината Мирослав Янчев посочи, че откакто заема поста по-тежка ситуация не е имало. Кризисният щаб има готовност да евакуира хора от къщите в долния квартал на града, който е най-застрашен от наводнение. Янчев каза още, че голяма опасност създава и стар мост, който при всеки дъжд се превъръща в тапа за придошлата река Върбица и покачва нивото й с около 2 метра. Силно затруднено е движението към селата Аламовци и Старцево.

************

Язовир „Златоград” прелива от около час, но обстановката все още е спокойна и не се налага обявяване на бедствено положение. Това каза кметът на Златоград Мирослав Янчев. Свикан е кризисния щаб на общината и имат готовност за пълна евакуация на жителите при нужда. Засега са евакуирани само предприятията в долната част на река Върбица и ако се наложи ще се евакуира населението, поясни Янчев. Нивото на река Върбица се е повишило от преливащата вода от язовир „Златоград”. „Ако се повиши нивото на реката с още 30-40 см ще се получи една тапа в края на града при моста до „Бултекс”, което може да създаде притеснения за един от кварталите на Златоград и няколко предприятия, посочи Мирослав Янчев. Той допълни, че в общината има три откъснати пътища от свлечени земни маси, като машини вече са разчистили част от свлачищата и те са частично отворени за преминаване. Частично е пропаднал и пътя към село Аламовци. Разчистването на свлачищата ще продължи и утре. От 8.00 часа сутринта в община Златоград са паднали над 100 литра на квадратен метър дъжд, а за 24 часа количеството на валежите е над 130-140 литра. „Това е сериозно количеството, през 1996 година, когато в община Златоград имаше големи щети от наводнения, количеството на валежите беше над 150-160 литра на квадратен метър”, припомни кметът на Златоград.

 http://rodopchani.eu

 


Сходни връзки

Язовирът в Златоград преля,Кризисният щаб в готовност за евакуация на хора | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди