изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-06 @ 19:17 EEST
АРТ ПЛОЩАД И ГРАДИНА „РОМАНТИКА” В РЕМОНТИРАНИЯ ПАРК    
Новини

Реконструкция на над 225 декара паркова площ, реконструиране на 4 езера, изграждане на скейтпарк и рок сцена, нови съоръжения за фитнес на открито, обновяване на паркинга в зона „Простор“, ремонт на улица „Генерал Колев“, изграждане на арт площад и обособяване на „Градина Романтика“.Това са само част от резултатите, които се очаква да бъдат постигнати след реализацията на проекта на община Добрич „Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк „Св. Георги”. По него общината е конкретен бенефициент по Оперативна програма „Регионално развитие“, а стойността му е 4 999 444,66 лв.

      Общата цел на проекта е подобряване на физическата и жизнена среда на град Добрич, като необходимо условие за постигане на интегрирана, устойчиво развита и екологична градска среда с нови възможности за икономическо и социално развитие, включително на групите в неравностойно положение и етническите малцинства.

Проектът включва два типа обекти за финансиране – основни и допълнителни.

Дейностите са насочени към мемориален комплекс „Хан Аспарух”, езеро - част I , II  и III, алейна мрежа, рок сцена, скейтпарк, мостчета, серпентини с водна каскада, паркова мебел, подземни комуникации, паркоустройство. 

Като допълнителни обекти са включени улица „Генерал Колев”, арт площад, „Градина „Романтика”, паркови алеи, централна алея спортна зона „Простор”, трасе за екстремно колоездене, многофункционални игрища, футболно игрище.

Стойността на допълнителните обекти е 4 529 504,75 лв.  Всеки обект е с отделен бюджет и при освобождаване на финансов ресурс след провеждане на процедура за избор на изпълнители на основните дейности, проектът ще се допълва с обект в рамките на освободените средства.

Идейният проект за реконструкция на Градски парк „Свети Георги“ беше избран след проведен конкурс, в който гражданите на Добрич имаха възможност да гласуват как да изглежда Градския парк.  Автори на техническия проект са „Архитекти за Добрич“.

С реализирането на проекта ще се обнови мемориален комплекс „Хан Аспарух“, като бъдат възстановени настилките, водната площ с каскада и ще бъде поставено художествено осветление. Ще се извърши основен ремонт и реконструкция на езерата в градския парк, като трите езера ще бъдат тематично обособени. Първото от езерата е така нареченото езеро на лодките с изградени пространства за отдих. Второто е езерото на птиците, в което ще бъде създадена благоприятна среда за подслон и обитаване на водни птици - изкуствени острови и плитчини с блатна растителност. Ще бъдат изградени специални места за наблюдаване на птиците. Третото езеро ще бъде разделено на две части. Първата част на езерото носи името „Музикално езеро”, защото е предвидено изграждането на сцена за свободна изява на младежки музикални и артистични групи. Двете части ще бъдат разделени с по-широка алея, от която ще могат да се наблюдават атракциите и в двете посоки. Сцената ще бъде изградена на малък полуостров, който също ще бъде за сметка на площта на съществуващото трето езеро. Сцената граничи с Ледено езеро 4. То е проектирано като самостоятелно езеро, за да е възможно само водата от него през зимните месеци да бъде източвана до определено ниво и дъното му да бъде използвано като терен за естествена ледена пързалка. В близост до езерото ще бъде изграден скейтпарк  със съоръжения с различна трудност. НДТ

 


Сходни връзки

АРТ ПЛОЩАД И ГРАДИНА „РОМАНТИКА” В РЕМОНТИРАНИЯ ПАРК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди