изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:52 EEST
25-годишният Октай Енимехмедов, криминално проявен, насочи пистолет срещу лидера на ДПС Ахмед Доган (ОБЗОР)    
НовиниСофия. 25-годишният Октай Енимехмедов насочи пистолет срещу лидера на ДПС Ахмед Доган по време на словото му на Осмата национална конференция на ДПС. Инцидентът стана около 12,20 – 12,21 часа. По това време Доган едва беше започнал словото си пред делегатите. Задържаният Енимехмедов е от Бургас и е бил регистриран като делегат от Бургас на Осмата национална конференция на ДПС. В мига, в който Енимехмедов насочи пистолета си срещу лидера на ДПС, делегатите, които бяха на трибуната, скочиха върху него. Той беше бит и ритан на подиума, при което след отвеждането му останаха капки кръв. Нападателят беше отведен от служители на НСО и предаден в Четвърто Районно управления на Столичната дирекция на вътрешните работи.


Пред Агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че нападателят на Ахмед Доган е бил известен на полицията. Проверката е показала, че нападателят има криминални регистрации за наркотици и грабеж, както и за телесна повреда. У него са открити газов пистолет и два ножа.
Служителите на СДВР са имали ангажимент за охраната около периметъра на НДК, съобщиха от МВР. Преди провеждане на конгреса на ДПС се е състояла среща между организаторите, СДВР и Национална служба „Охрана”. На нея са взети решения по отношение на охраната на форума, както и охраната на хотелите, в които са били настанени делегатите. 11 служители на СДВР са били ангажирани с охраната на периметъра около НДК. Пропускателният режим в самата залата, където се е провеждал конгреса, е осъществяван от НСО.
Работата на Осмата конференция на ДПС бе прекратена след опита за покушение срещу лидера Ахмед Доган. Първоначално беше съобщено, че ще продължи работа в 15.00 часа, но вече не е ясно дали ще стане така. Делегатите бяха призовани - най-бързо да напуснат залата, за да могат службите за сигурност да си свършат работата.
Заместник –председателя на ДПС Лютви Местан направи изказване пред делегатите като заяви, че пред очите на цяла България е направен откровен опит за покушение срещу лидера на партията. За щастие покушението не успя, г-н Доган е в добро здравословно състояние, каза Местан. Но това не означава, че вие, всички ние, цяла България, не станахме свидетели на най-уродливата изява на политиката на омразата, на анти-ДПС агресията, на сатанизирането на Движението за права и свободи и на нашия лидер. Омраза, сатанизиране, които прескочиха всякакви граници. От името на ръководството на ДПС и на Осмата национална конференция заявяваме категорично – не знаем кой е физическият поръчител на това покушение, но няма истинско съмнение, че истинският поръчител на това покушение е именно езикът на омразата, на конфронтацията, на анти-ДПС агресията в българското общество - каза Лютви Местан. Няма да бъде достатъчно формалното на думи разграничение от този акт на покушение не просто срещу лидера на ДПС, а срещу всички чиято обща воля той вече представя 28 години, посочи Лютви Местан. Знаете ли какво е пречупено в сърцата на българските делегати, на над един милион български граждани, чийто интереси този лидер вече представлява 28 години – на това място изказването на Местан беше прекъснато от скандирания „ДПС”.
Той отправи призив не само към европейските лидери, но и към лидерите на САЩ и световните лидери, не само да се разграничат, а да вземат решения за гарантиране на правата на етно-различието, каза Местан.
Мисля, че от днес никой няма да се замисли - какво означава посланието ни, че трябва да възстановим демокрацията в България - каза Местан.
Той отправи призив не само към европейските лидери, но и към лидерите на САЩ и световните лидери, не само да се разграничат, а да вземат решения за гарантиране на правата на етнорелигиозните различия, да имат свое присъствие в политическия и културен живот, каза Местан.
От името на ръководството на ДПС, от името на всички мои колеги ви призовавам към единство, повече от всякога в името на демокрацията, в името на правото ни да бъдем различни, но равноправни граждани на Република България.
Ръководството на ДПС не желае да коментира пред журналисти темата, извън официалното изявление на заместник-председателя на ДПС.
Председателят на Европейските либерали и демократи Греъм Уотсън и президентът на Либерален интернационал, член на Европейския парламент Ханс Ван Бален изразиха пълната си подкрепа към ДПС. И Уотсън и Бален призоваха за бързо разкриване на нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. „Благодаря на Бога, че Ахмед Доган е жив, наистина – Благодаря на Бога. Ние сме зад вас, тази политическа партия е стабилна”, каза Уотсън.
Пред Агенция „Фокус” Румен Петков, депутат от Коалиция за България и бивш министър на вътрешните работи коментира, че нападението срещу Ахмед Доган е втори в най-новата ни история терористичен акт след убийството на Андрей Луканов.
„Нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е изключително тежък, неприятен инцидент, който по същество е терористичен акт, втори в най-новата ни история след убийството на Андрей Луканов. Това е сцена, която поставя България в много тежък план пред собствените си граждани и зад граница. „Това е резултат от тази политика на насаждане на омраза, която през последните три години и половина води българското правителство, на насаждането на разделителни черти, на ескалиране на напрежение и омраза между хора и общности. Това е естествено продължение точно на тази политика”, каза Петков. Специалните служби трябва да направят много бърз анализ как се е стигнало до този пробив, защото пробивите станаха много в системата на национална сигурност. Този бърз анализ трябва да бъде представен на обществото и трябва да бъдат взети съответните мерки, както разбира се на първо място за живота и сигурността на г-н Ахмед Доган, така и въобще за живота и сигурността на всички български граждани, каза Румен Петков.
 


Сходни връзки

25-годишният Октай Енимехмедов, криминално проявен, насочи пистолет срещу лидера на ДПС Ахмед Доган (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди