изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-24 @ 02:17 EET
МВР: Октай Енимехмедов не е имал за цел да убива Ахмед Доган, а да получи своите "пет минути слава" (ОБЗОР)    
НовиниСофия. Нападателят над лидера на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов не е имал намерение да извърши тежко престъпление и да убие Доган. Това съобщи на извънредна пресконференция Неделчо Стойчев, директор на Института по психология в МВР. Според Стойчев - Енимехмедов е искал просто да направи политически преврат и да покаже на лидера на ДПС, че нещата трябва да се променят.


В дома на извършителя в София е намерено и предсмъртно писмо, защото е смятал, че може да загине.
Енимехмедов е използвал сигнално-звукови патрони, като целта му е била да покаже чрез звук на Ахмед Доган и на всички присъстващи, че мнението му трябва да бъде зачетено и Доган да разбере, че не е недосегаем, посочи Стойчев.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов благодари на колегите от Института по психология, които до 03.00 часа тази сутрин са събеседвали с извършителя Октай Енихмедов. Това, което беше намерено на адреса му в София, ще ни помогне да тълкуваме този случай - каза Цветанов.
Октай Енимехмедов обяснява деянието си като лично решение и по никакъв начин не приема да бъде свързан с други хора и мотиви, съобщи Неделчо Стойчев, директор на Института по психология. По думите на Стойчев – мотивът на Енимехмедов е да покаже на обществото, че съществува и, че неговото мнение трябва да бъде зачетено.
Това е моят начин да кажа на всички какво мисля, е заявил пред разследващите извършителят на нападението.
Октай Енимехмедов не е искал да убие Ахмед Доган, а само да получи "своите пет минути слава" и да покаже на лидера на ДПС, че не е недосегаем, обясни Стойчев.
Според него – това намерение се доказва и с това, че пистолетът е бил зареден със сигнално-звукови патрони, които са целели само да произведат силен звук. Една от целите на извършителя е да стане публично известен и да сподели вижданията си.
Той се описва като български патриот, който прави това за доброто на държавата, отбеляза директорът на Института по психология.
Той посочи, че в дома на Енимехмедов в София е намерено предсмъртното писмо, адресирано до майка му, в което той посочва, че - може да загине и се извинява, че няма да може да завърши образованието си.
Октай Енимехмедов се определя като честен човек, с висок морал, и напълно самостоятелен в решенията си. Неговото деяние представлява еманация на неговото его, чрез което иска да покаже, че присъства в този свят и има какво да каже на обществото, заяви Неделчо Стойчев.
Нападателят над бившия лидер на ДПС Ахмед Доган Октай Енимехмедов е присъствал преди време и на събрание на политическото движение на Касим Дал, съобщи Неделчо Стойчев. Стойчев обясни, че в дома на извършителя в София е открита и папка от съответната пресконференция на Касим Дал.
В квартирата на Енимехмедов е намерено и предсмъртно писмо, което е адресирано до майка му, в което обяснява, че може да загине и се извинява, че няма да може да завърши висшето си образование, отбеляза още Стойчев.
Енимехмедов обяснява, че преди около две години се случва един идеологичен обрат в неговия живот и в неговите възгледи, който го кара да започне да следи политическия живот в България, посочи директорът на Института по психология.
Той обясни, че извършителят на нападението решава да се запознае с идеологията на ДПС заради етническата си принадлежност и чрез свой познат отива на семинара на младежкото ДПС. Именно от този семинар е и баджът за акредитация, с който е влязъл и на вчерашната конференция, посочи Стойчев.
По-късно той решава да разбере и мисленото на политическата структура на Касим Дал и присъства на негова пресконференция, отбеляза Неделчо Стойчев.
По думите му – Енимехмедов има идеологическа собствена платформа и е искал да разбере, коя от двете партийни структури се доближава до неговото мислене. Не може да се прави връзка с неговото присъствие на пресконференция на Касим Дал и мотивите му за вчерашното престъпление, заяви директорът на Института по психология.
Преглеждат се всички записи от Осмата национална конференция на ДПС, като след направения анализ, ще стане ясно дали действията на служителите на Националната служба за охрана са били адекватни, каза министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов на извънредна пресконференция. Според Цветанов - не е коректно Министерството на вътрешните работи към този момент да коментира действията на НСО. Вицепремиерът обясни, че външният периметър на НДК по време на конференцията е отговорност на СДВР, а вътрешната организация по пропусквателния режим по принцип е на НСО. Впоследствие обаче се оказа, че има осъществена кореспонденция чрез писмо на ДПС, в което те посочват, че за пропусквателния режим отговорност ще носи охранителната фирма, с която те са в договорни взаимоотношения, посочи вътрешният министър и поясни, че националната служба има отношение само към лицето, която охранява, а в този случай Ахмед Доган.
В момента няма да е коректно да се коментира, защото сега се преглеждат записите и след направения анализ, ще стане ясно дали действията на служителите на НСО са били адекватни, заяви Цветанов.
На въпрос защо в залата не са присъствали служители на органите на реда вицепремиерът попита - дали всички си представяме какво е щяло да стане, ако в залата е имало и полицаи.
Не е нормално на подобен политически форум да присъстват полицаи, заяви Цветан Цветанов.
По думите му - служителите от НСО са можели да предприемат действия, които да бъдат фатални за извършителя Октай Енимехмедов, но са запазили самообладание.
Пример за подобна ситуация е и случаят от преди няколко месеца, когато мъж насочи пистолет срещу автомобила, в който пътувах, добави министърът. Негативна е обаче констатацията за страната ни, и от агресията, която видяхме срещу едно вече обезвредено лице от страна на присъстващите на конференцията, коментира още Цветанов.
Според него - вчерашното нападение доказва, че през всичките тези години на политически живот в България, в не малката си част политическите партии или част от лидерите на тези партии са създавали формирането на подобна агресия в някой от техните симпатизанти.
Преломът и формирането на това поведение в нападателя Октай Енимехмедов е функция на всичко това, което се случва в българското общество. Призовавам всички политици - да бъдат умерени в изказванията си, защото именно те допринасят за решенията и деянията на нападатели като Октай Енимехмедов. За всичко това сме допринесли всички ние, които ежедневно участваме в медийното пространство, и формиране решенията и мисленето на много млади хора, които искат да покажат на обществото, че съществуват и също имат мнение, посочи вицепремиерът.
Нападателят Октай Енимехмедов, който насочи пистолет срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, в миналото си е бил близък до известния столичен наркоразпространител Христо Ширев, съобщи министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов. Цветанов обясни, че Енимехмедов определя Ширев като свой близък приятел, като дори имат и съвместна снимка. През психолозите извършителят на нападението срещу Ахмед Доган сам обяснява, че допреди две години, e бил част от криминалния контингент, бил е и агресивен, и дори е участвал в разпространението на наркотици, посочи вицепремиерът и отбеляза, че Енимехмедов си е признал, че дори самият той е употребявал кокаин.
Преди две години обаче нападателят решава да наблюдава политическия живот в страната и е имал желание да участва в него, посочи Цветанов. Като причина за извършеното деяние, министърът на вътрешните работи посочи и разводът на родители на Енимехмедов, защото, когато една голяма любов претърпи прелом, в членовете на семейството се натрупва агресия и желание за себеизява.
Нападателят признава, че имал интерес и е симпатизирал на ДПС и дори е гласувал за тях. Той обаче е искал да направи публична политическа демонстрация, което е и причината за неговото нападение срещу Ахмед Доган, коментира Цветанов.
На Октай Енимехмедов ще бъдат повдигнати обвинения по чл. 325 за хулиганство и по чл. 144 за закана за убийство по Наказателния кодекс. Това съобщи на извънредна пресконференция Борислав Сарафов, заместник главен прокурор на България. Сарафов обясни, че наказанието за хулиганство, което граничи с цинизъм, е до пет години лишаване от свобода, а санкцията при закана за убийство - е до шест години затвор.
Заключението от съдебно-медицинската експертиза показва, че при произвеждане на изстрел от този тип оръжие, независимо от дистанцията, телесните повреди не могат да доведат до увреждания с евентуален смъртен изход, посочи Сарафов.
По думите му - използваният пистолет е предзначен за стрелба с газови и сигнално звукови патрони калибър 9 мм, а пълнителят на пистолета е технически неизправен, но способен да произвежда изстрели.
Два от патроните са сигнално-звукови, а третият патрон е стандартен газов с раздразващо вещество. Тези боеприпаси се явяват технически неизправен инструмент, по смисъла на закона, отбеляза зам.-главният прокурор.
Той добави, че е назначена и фототехническа експертиза, чието заключение ще е готово днес.
Ахмед Доган също ще бъде разпитан от прокуратурата, заяви Сарафов.
След края на всички експертизи и проверки, ще бъде решено дали да бъдат повдигнати и обвинения на присъстващите на конференцията, който нападнаха Октай Енимехмедов.
Ванина НЕДКОВА
 


Сходни връзки

МВР: Октай Енимехмедов не е имал за цел да убива Ахмед Доган, а да получи своите "пет минути слава" (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди