изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-18 @ 22:18 EET
Граждани запалиха сметките си за парно пред Столична община    
ОбществоДесетки граждани излязоха на протест под наслов "Да запалим Топлофикация" пред Столична община срещу високите си сметки за парно и топла вода, предаде БГНЕС.

Хората са недоволни от изключително високите според тях суми, които плащат на Топлофикация София и от невъзможността да се откажат да ползват топлофикационната услуга. Те настояват да имат правото да не са абонати на Топлофикация София, ако поискат и да могат да прекратяват взаимоотношенията си с дружеството с едномесечно предизвестие.

Част от гражданите, които дойдоха днес на протеста, запалиха символично сметките, които са получили от Топлофикация София. Сред хората имаше и такива, които имат задължения за хиляди левове към топлофикационното дружество, а срещу някои от тях вече са започнали дела за неплатени сметки.

"Никой не може да ме убеди, че трябва да плащам 100 лева за нещо, което не ползвам и за някакви тръби, които изобщо не топлят", заяви Татяна, която се отоплява на ток, но всеки месец получава сметки от 100 лева само за "сградна инсталация". Тя също дължи на "Топлофикация- София" няколко хиляди лева и вече срещу нея се води дело. "Защо съседите не ми плащат част от сметката за ток, при положение, че ги топлим с нашите климатици, при нас температурата е около 24-25 градуса?", попита тя. "Сградната ни инсталация е около 48%, но ако се провери по формулата, разписана в наредбата излиза над 50 % и при това положение трябва да се предприемат мерки спрямо инсталацията, защото тя не е ефективна, но такова нещо не се случва повече от 10 години", каза още тя.

На протеста дойдоха и много пенсионери, някои от които имат натрупани сметки от близо 6000 лева, но признават, че не могат да ги платят, тъй като на месец получават от "Топлофикация- София" сметки за около 100 лева, а пенсията им е само 200 лева. Гражданите искат и да се премахне понятието "прогнозно количество" и да плащат за реално изразходваното количество енергия от тях. Те настояват отчитането на топломерите да става всеки месец, а всеки абонат да има индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия в мегаватчас.

Част от гражданите дори са подготвили писмо до председателя на Комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите в Европейския парламент Малкълм Харбър, което ще бъде изпратено и до председателя на ЕП Мартин Шулц.

Целта на писмото е да "разкрие нарушаването на потребителските права на гражданите, извършвани от "Топлофикация-София" и останалите топлофикационни дружества". "Съдебните органи защитават интересите на топлофикационните дружества като приемат, че не съществуват нарушения на потребителските права дори и в случаите, когато се заплаща цена по прогнозни резултати, а не по реално потребена топлоенергия", се посочва още в писмото.

Сред основните нарушения на топлофикационните дружества, описани в него, се посочва невъзможността гражданите да се откажат от услугата, която му се предоставя, както и фактът, че уредите не отчитат реално консумираната топлинна енергия и това, че дружествата натоварват гражданите да плащат за измерването на потребената топлоенергия.

Според авторите на писмото държавата и общините не прилагат правата на потребителите на топлинна енергия, а многократните сигнали за това изпращани до ДКЕВР, кметовете и министерствата не се взимат под внимание.

"Надписани сметки с 30 %, 40 % или 50 %, без реално обяснение, са достатъчен повод да излезем навън и да запознаем хората с нашите искания, защото това е един рекет, който се упражнява от години спрямо българския народ. Искам да попитам Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов, коя държава рекетира своите граждани", коментира Дончо Дудев, един от гражданите, подписали писмото до ЕП.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Граждани запалиха сметките си за парно пред Столична община | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди