изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:00 EEST
ПРОВЕРЕТЕ ЗДРАВНИЯ СИ СТАТУС    
НовиниЗа пореден път от пресцентъра на териториалната дирекция на приходната агенция припомнят, че според настъпили промени в законодателството и въвеждането на единна сметка от началото на тази година, при наличие на няколко публични задължения самоосигуряващите се лица могат да заявят кои задължения за здравни вноски погасяват.

Ако те не подадат  заявление и не посочат периодите от последните 3 години, за които издължават здравните си осигуровки, внасяните от тях суми ще бъдат автоматично насочени за погасяване на по-стари здравни вноски, ако имат такива. Така на практика гражданите ще се окажат с прекъснати здравни права.

От началото на 2013 г. лицата, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и други трябва да  превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2013 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари. Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица и за тази година е  16,80 лв.

От НАП напомнят също, че лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски подават в териториалните структури на НАП по постоянен адрес декларация – образец 7. Тя се подава също в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.  НДТ

 

 


Сходни връзки

ПРОВЕРЕТЕ ЗДРАВНИЯ СИ СТАТУС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди