изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:54 EET
КРИЗА Е: Мисия "Афганистан" ни стува 300 млн. лв.    
Новини Около 300 млн. лева струва до момента участието на България в многонационалната операция на НАТО в Афганистан. Това съобщиха за "Труд" от военното ведомство. Това са пари, които са били изразходвани за подготовка и издръжка на военните ни.

България се включи в операцията през 2002 г. с военнополева баня. На следващата година страната ни изпрати охранителна рота, а от няколко години поддържа контингент от около 630 души в Кабул и Кандахар. Докато са на мисия, бойците получават командировъчни от 80 до 120 евро на ден в зависимост от чина и званието им. В България им се начислява заплата и половина, която може да се взема и използва от семейството.

Около 12,8 млн. лв. е струвала само издръжката на българската рота в зоната за отговорност на афганистанското летище "Кабул" през 2012 г.
В тази сума са включени разходите по издръжката и осигуровките на личния състав и централните плащания за придобиване на имущества, осигуряващи изпълнението на задачите на контингента.

Участието на тази рота беше прекратено и се очаква в края на този или в началото на следващия месец у нас да се приберат около 165 бойци. В момента летището в афганистанската столица се охранява от местната армия.
След окончателното връщане на българската рота ще продължим участието си в операцията на НАТО в района на Кабул с около 82-ма военнослужещи - щабни офицери, военни полицаи, две групи от съветници и медицински екип.

До момента на Афганистанската национална полиция сме дарили 3 товарни камиона ЗИЛ-131. Използваните от контингента в Кабул 6 бойни бронирани колесни машини ASV М1117 Guardian са прехвърлени на българската рота за охрана на летище "Кандахар". Останалото въоръжение и техника, които не са необходими на оставащите военни формирования, ще бъде върнато обратно в България.
Мисията ни в Ирак струваше около 170 млн. лв., но там поддържахме по-малък контингент.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

КРИЗА Е: Мисия "Афганистан" ни стува 300 млн. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди