изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:59 EET
Създадоха прототип на притеглящ лъч    
НовиниЧешки и британски физици са разработили експериментален прототип на притеглящ лъч, който може да улови микроскопични частици и да ги движи в произволна посока. Това е сериозна крачка по пътя към създаване на подобен прибор за работа в космически условия, съобщи сп. Nature Photonics, цитирано от БТА.


Специалните притеглящи лъчи, които могат да уловят и да движат многотонни части материя, присъстват в много фантастични филми и романи, сред които е сериалът "Стар трек". Учените нееднократно са се опитвали да създадат подобен прибор, но досега не бяха стигнали по-далеч от теоретичните разработки и прототипи, които са крайно ограничени от гледна точка на тяхната функционалност.

Група физици под ръководството на Павел Земанек от Института за научни инструменти към Чешката академия на науките в Бърно е изработила експериментален прототип на такъв прибор, способен с лазерен лъч да притегля и премества микрочастици с достатъчно големи размери - от порядъка на 300-400 нанометра. Това отличава разработката от другите притеглящи лъчи, които могат да придвижват само отделни атоми или наночастици с размер единици нанометри.

Изобретението на Земанек и неговите колеги се състои от два лазера, специално огледало и компютър, управляващ поляризацията и други характеристики на лъчите. Огледалото не е задължителен компонент, но помага на лъча да повдигне уловения обект, като увеличава възможната маса.

Групата на Земанек е проверила работата на изобретението си, като е уловила и преместила едно от няколко топчета от полистирол с диаметър от 100 до 410 нанометра, плуващо във вода. Опитът е бил успешен. Топчето е било изместено на 25-30 микрометра от първоначалната му позиция. Резултатът е рекорден за устройство от подобен род. Според учените разстоянието може да бъде увеличено, ако се увеличи и мощността на лазерния лъч.

http://it.dir.bg

 


Сходни връзки

Създадоха прототип на притеглящ лъч | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди