изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:53 EET
„АКО ИЗГУБИМ ЖЕЛЕЗНИЦАТА, ГУБИМ БЪЛГАРИЯ” – протестно шествие    
ОбществоНа 28-ми януари 2013г. – понеделник от 14:00 часа „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт” организира пореден ПРОТЕСТ (този път под формата на шествие) по повод продължаващата в нарушение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол процедура за приватизацията на Български Държавни Железници – „Товарни превози”ЕАД. и ликвидацията и съсипването на БДЖ като цяло

Шествието ще премине от „Попа” през Министерство на Транспорта, представителството на Европейската комисия и внасяне на подписка до Народното Събрание (деловодството е в бившия Партиен дом) и пред Министерски Съвет (площад Независимост).
Преди седмица инициативата внесе жалба до Парламента, Прокуратурата, Комисията по транспорта и др. институции за явни нарушения в процедурата по приватизация на БДЖ „Товарни превози” ЕАД, което е част от Холдинг БДЖ. Нарушенията според нас са в чл.3 от закона, където е посочено, че и Народното събрание трябва да се произнесе за приватизацията на дружества в Забранителния списък (http://www.priv.government.bg/projects/-- №39 в списъка). Това до ден днешен не е направено ...
През изминалата година десетки български локомотиви бяха продадени в Чехия и Унгария с обяснението, че са „стари и не стават за нищо”. Сега са вече възстановени и са в експлоатация.

Странно е и че държавата е отпуснала на БДЖ 57 млн. лв. за ремонти, от които дружеството е усвоило едва 7 млн. Това буди сериозно безспокойство и недоумение за целенасочено водене на компанията към фалит.
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/10/14/1925497_pari_ima_remonti_ne/

Интересен е и примерът със съседна Румъния, където също са започнали процедура по приватизацията на Товарните превози под натиска на МВФ, но тя е стопирана от Върховния Съвет по националната Сигурност. Реторичният въпрос е – какво се случва в България?
http://obshtestven.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/01/22/.1045009

Какви са исканията на нашата инициатива, под които се подписаха десетки български граждани:

1. Да се прекрати незабавно ПРОТИВОЗАКОННАТА процедура за приватизацията на БДЖ „Товарни превози” и да се наложи мораториум върху продажбата на активи на БДЖ Холдинг. Тя се извършва без задължителното решение на парламента за изваждане на БДЖ от списъка със забранените за приватизация предприятия. (http://www.priv.government.bg/projects/-- №39 в списъка)

2. Да започне незабавен внос на резервни части и ремонт за целия подвижен състав на БДЖ. Да се възстанови производството на български товарни и пътнически вагони и да се възстановят като държавни ремонтните заводи за локомотиви в гр.София и в гр.Русе. (същевременно г-н Бойко Борисов преди дни откри завод за ремонт на метровлакове в София, но сякаш за него метрото е единствената железница в България)

3.  Да се направи пълна финансова ревизия, инвентаризация и анализ на дейността на двете предприятия (БДЖ Холдинг и НКЖИ).

4. Да се консолидират „Холдинг БДЖ” ЕАД и Национална Компания „Железопътна Инфраструктура”, поради огромните загуби от неефективно управление. (две администрации, а в Германия има само счетоводно разделяне с една администрация)

5.  Да започне поетапното покриване на недофинансирането на БДЖ ЕАД и НК „ЖИ”, съгласно регламент №1192/69 на Съвета на Европейската Икономическа Общност.

6. Да се потърси политическа и съдебна  отговорност на виновниците допуснали облагодетелстването на  автобусните и автомобилни превози за сметка на железопътните, за безстопанственост, некомпетентно управление и целенасочено водене на компаниите към фалит.

7.  Да се вземат всички необходими мерки за спасението на БДЖ .

8. Да се създаде межанизъм за граждански контрол – участие на граждани в надзорния съвет, подобно на НЗОК или институция, подобна на училищните настоятелства.

За контакти:
Веселин Кирев – координатор на инициативата gsm: 0888 141952

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

 


Сходни връзки

„АКО ИЗГУБИМ ЖЕЛЕЗНИЦАТА, ГУБИМ БЪЛГАРИЯ” – протестно шествие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди