изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:04 EET
ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРСКИ КОЛИ ЗАВЪРШВАТ РАЛИ ДАКАР    
Спорт

Голям успех постигнаха българските екипажи при автомобилите, участващи в тазгодишното издание на рали Дакар. Те успяха да завършат изключително тежкото изпитание, което се случва за първи път в историята на българския автомобилизъм.

Голяма заслуга за това имаше вещото ръководство на капитана на отбора Тодор Христов, който участваше при АТВ-тата, но не можа да завърши и при второто си участие. Той отпадна още в петия етап заради проблеми с двигателя.



Столичният общински съветник Орлин Алексиев с навигатор Пламен Николов, които се състезаваха с кола "БМВ X1", финишираха на 61-а позиция с общо изоставане от 29:50:47 часа от времето на победителя Стефан Петерхансел (Франция). В последния 14-и етап те дадоха 73-о време, след като имаха нови проблеми с охлаждането на автомобила.

Другият ни екипаж в състав Петър Ценков и Иван Маринов с  "Опел Antara RR"  финишира 68-и на 33:43:50 часа. Много добре се представиха те в последния етап, като дадоха 39-о време.

В надпреварата взеха участие 152 екипажа, като завършиха 90 от тях.

Успехът на България е исторически, тъй като на практика българите участваха с любителски автомобили. Изоставането от повече от денонощие не бива да ни заблуждава. Победителите участват с фирмени автомобили, като зад тях стоят големи автомобилни концерни. Петър Ценков и Орлин Алексиев, както и навигаторите им Иван Маринов и Пламен Николов се пребориха с всевъзможни и наглед невъзможни препятствия както природни, така и технически, но в крайна сметка трудът им беше възнаграден.

С достигането на финала Петър Ценков стана първият българин, покорил цели три пъти Рали Дакар. В предишните две издания на надпреварата той го стори с АТV, а сега успя и с автомобил.

Надпреварата бе спечелена при автомобилистите от Стефан Петерханзел (негова рекордна 11-а победа), при моторите очаквано победи Сирил Депре с КТМ, при ATV-тата - аржентинецът Петронели, а при камионите Едуард Николаев с  "КамАЗ", като  "КамАЗ" записа тройна победа.

 

 


Сходни връзки

ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРСКИ КОЛИ ЗАВЪРШВАТ РАЛИ ДАКАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди