изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:25 EET
Полицията издирва собственика на “Меком”, бомба цъка над Силистра    
ЕкологияПолицията в Силистра е започнала издирването на легитимния собственик или собственици на месопреработвателната фабрика „Меком” по молба на областния управител Николай Димов, за да бъде връчена заповед за спиране от експлоатация на опасна инсталация с тонове амоняк под налягане в нея.

 Николай Димов е инициирал комплексна проверка на хладилната инсталация в месопреработвателното предприятие заради риск от обгазяване на града, уточняват от областната администрация на дунавския град.
Преди дни междуведомствена комисия, сформирана по настояване на Димов, е установила корозия по съоръженията, течове на амоняк, липса на документация за годишна проверка на инсталацията и настройка на предпазните клапани, както и други нарушения, създаващи предаварийна ситуация, според специалистите. На проверката е присъствал единственият служител в предприятието, чиято длъжност е „машинен оператор – замразени меса”. От дни за пореден път заводът е оставен и без електрозахранване заради задължения към ЕНЕРГО-ПРО. Подобен проблем съществуваше и през окотмври, миналата година.
След анализ на състоянието тези дни, от инспекцията за държавен технически надзор в Русе е издадена заповед за спиране от експлоатация на амонячната хладилна компресорна станция. По неофициална информация резервоарите й са пълни с 5 тона амоняк под налягане. Според службата за пожарна безопасност и защита на населението, стопанството разполага с 30 тона амоняк. Препоръчано е на собственика да започне незабавна организация за безопасно източване и третиране на химикала, стига да бъде открит. Събраните данни са предадени в полицията за разследване на случая, съобщиха от областната управа в Силистра.
Легитимни представители на собствениците на „Меком“, както и при предходни инспекции, не са установени, обясниха още от областната управа в Силистра. Тъй като това осуетява и връчването на заповедта, издадена от началника на регионалния отдел на Инспекцията за държавен технически надзор за спиране на амонячната хладилна компресорна инсталация, областният управител Николай Димов е бил принуден да потърси съдействието на ОД на МВР за издирването им. Отделно от това, той е предоставил на полицията и данните от проверката на Междуведомствената комисия и на контролните органи, извършили предходни проверки на обекта. Според Наказателния кодекс, следва да бъде преценено дали е необходимо да бъде извършена предварителна проверка по случая, за да се установи има ли достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.
Амонякът е един от най-разпространените хладилни агенти за хладилни машини с бутални компресори, при температура на кипене не по-ниска от – 65оС. Той е отровен и има силна миризма, затова се изисква строго съблюдаване на техниката за безопасност. Поради това и основните опасности, пораждащи рискове при използването на хладилно-амонячните компресорни инсталации са свързани с опасните свойства на амоняка – опасност от обгазяване, опасност от пожар и експлозия при съхранението и използването му, съоръжения под налягане, наднормени нива на шум; наличие на статично електричество и други.

http://www.paralel44.com

ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК-ГРУПА "ДОБРУДЖАНЦИ"

 


Сходни връзки

Полицията издирва собственика на “Меком”, бомба цъка над Силистра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди