изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:38 EEST
НА КАКВО ДА ВЯРВАМЕ: НА ДЯНКОВ, КОЙТО ЩЕ ШЛЯПКА РУСНАЦИТЕ, ИЛИ НА ДЯНКОВ, КОЙТО СЕ МОЛИ ЗА РУСКИ ПАЗАРИ И ИНВЕСТИЦИИ?    
Политика Вицепремиерът и министър на финансите на България Симеон Дянков се оказа неочаквано интересен събеседник, пише руският официоз. Кореспондентът на вестник "Российская газета" е приятно изненадан от желанието на Дянков да говори открито за проблемите, за които в ЕС, по правило, се опитват да премълчат.

Кореспондентът поставя въпроса за предпазливостта към капиталите от Русия, поставяйки на пътя им към Европейския съюз изкуствени прегради, предаде "Фокус". Съгласен ли сте, че именно сега руските инвестиции могат да помогнат на България да излезе по-бързо от икономическата криза, пита той.
 
Дянков се съгласява и казва, че “за нас сега са много важни инвестициите от Русия. Няколко от последните български правителства гледаха предпазливо на руските капитали. Нашето правителство има друго мнение по този въпрос. Ние сме уверени, че близостта между нашите култури е добра основа за взаимни инвестиции“, цитра го БТА.

Руският капитал става още по-важен за нас в условията на криза, когато не може да се разчита на големи инвестиции от ЕС, заявява Дянков.

В интервюто министърът казва, че правителството иска да привлече колкото може повече руски инвестиции в българската икономика, като разбира, че България на свой ред трябва да осигури добри условия за инвеститорите.

Само преди месеци Дянков заяви, че може пак "да пляскаме руснаците" и да ги разбием в европейските съдилища по повод заплахите на руската държавна компания "Росатом" да съди България за проваления проект АЕЦ "Белене". Миналата седмица пък министърът участва на икономически форум в Москва в компанията на руския премиер Медведев, министри и видни финансисти.
 
По думите на Дянков, България е решила да се опита да се върне на пазарите на страни, с които от столетия е имала и има добри отношения. Преди всичко става дума за Русия и Украйна, допълва той. През последните десет години България и Русия фиксираха вниманието си на икономическите отношения през призмата на енергетиката, но сега ние се стараем да покажем, че руско-българските отношения могат и трябва да бъдат по-богати от чисто енергийните проекти, казва Симеон Дянков и добавя, че според него този стремеж на българската страна вече дава резултат.

Като области за развитие на двустранните връзки той сочи културата и туризма. В отговор на въпрос какво прави България, за да привлече повече руски туристи, казва, че сега се обсъжда предложение да започне издаване на визи на руснаци направо на летището, веднага след пристигането им в България и изразява надежда, че това ще може да стане действителност още тази година.

На въпрос дали проектът "Южен поток" ще помогне да се изведат като цяло руско-българските отношения на ново равнище, Дянков отговаря утвърдително, определя проекта като много важен и за Русия, и за България.
"Този проект е "пример за качествено сътрудничество. За разлика от други споразумения, които са подписвали предишни български правителства. Да вземем например АЕЦ "Белене", около строителството на която много дълго време и досега се водят големи спорове между съответните руски и български компании. Такива лошо подготвени проекти оставят отрицателен отпечатък на руско-българските отношения", коментира вицепремиерът, цитиран от "Росийская газета".

http://dnes.dir.bg

 

 


Сходни връзки

НА КАКВО ДА ВЯРВАМЕ: НА ДЯНКОВ, КОЙТО ЩЕ ШЛЯПКА РУСНАЦИТЕ, ИЛИ НА ДЯНКОВ, КОЙТО СЕ МОЛИ ЗА РУСКИ ПАЗАРИ И ИНВЕСТИЦИИ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди