изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:31 EEST
ПРЕДСТАВЯТ ТВОРБИ НА НИКОЛА ТАХТУНОВ    
Култура

Изложба от фонда на Художествената галерия по повод 140 годдини от рождението на добричкия художник Никола Тахтунов ще бъде подредена на 5 февруари. .



Житейският път на художника Никола Петров Тахтунов е сложен и богат. Роден е на 11 февруари 1873 г. Гимназиално образование получава в Априловската гимназия–Габрово, и във Видин. Семейството му се преселва в с. Чамалджа, Северна Добруджа. Увлечен по живописта младият Тахтунов постъпва в Художествената академия “Беларте” в Букурещ, където следва една година, но поради липса на средства не завършва. Следват години, които Никола Тахтунов посвещава на учителската професия. Работи в Добрич, а след това за кратко в Балчик и Сливен. Избухва Балканската война /1912-13 г./, по време на която Тахтунов участва като доброволец в Македоно-Одринското опълчение. По време на робството, когато българските класни училища в Добрич са затворени, той занимава групи ученици по домовете им в периода 1913-17 г. Организира кръжок по рисуване за младежи, което става повод за запознаването му с бъдещата му съпруга – Тодора Тахтунова. След приключване на Първата световна война и повторното завземане на цяла Добруджа от румънците, Никола Тахтунов е назначен като директор на Частното българско училище в Кюстенджа.

През 1924 г. Тахтунов се завръща в Добрич и бива натоварен със зографисването на параклиса на Военното гробище. От есента на 1930 г. до пенсионирането си през 1939 г., Тахтунов се установява като учител по рисуване в мъжката и девическа гимназии в Добрич. Умира на 7 февруари 1947 г.

През целия си живот художникът рисува и урежда над 17 самостоятелни изложби в Кюстенджа, Галац,  Тимишвар, Добрич, Крайова, Тулча, Букурещ, както и в Балчик, Силистра. В Художествената галерия се съхраняват 33 творби на Никола Тахтунов, като 13 от тях са подарени от неговите внучки – художничката Елена Ботева и Николета Калева. НДТ

 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯТ ТВОРБИ НА НИКОЛА ТАХТУНОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди