изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:26 EEST
МАРИН В РОКЛЯ: Осъден да умре в затвора получи милост от Попова    
НовиниВицепрезидентът Маргарита Попова помилва осъден на доживотен затвор без право на замяна заради убийство, телесна повреда и изнасилване.Това стана ясно на годишния отчет на Комисията по помилванията към вицето.

С указа на Попова наказанието на 58-годишния мъж е заменено с доживотен затвор. Тъй като вече е бил зад решетките 22 години, помилваният може да поиска от съда санкцията му да се трансформира в 30 години и да получи шанс някога да напусне килията.

Той влиза в затвора през 1990 г. със смъртна присъда. Тя обаче не е изпълнена, а през 1999 г., след премахването на това наказание от закона, е заменена с доживотен затвор.
Комисията проучва случая му 6 месеца, обясни шефката Ива Пушкарова. Попова ходила да се срещне с човека. Пушкарова обясни, че са настъпили устойчиви положителни промени в личността му. Коренната промяна дошла, когато починал баща му. След това той започнал да помага на останалите затворници, много от тях продължавали да го търсят и след като напуснат затвора. Мъжът дори бил наказан, защото в 40-градусова жега услужил с вентилатор на "колега". Поддържал емоционална връзка с близките си.

"Такъв процес се случва изключително рядко. С помилването пращаме послание и към другите, осъдени на доживот без право на замяна", обобщи Пушкарова. За 22-те години в затвора (18 от тях при най-строг режим) мъжът не е искал милост. И сега в молбата си не настоявал за свобода, а доживотният му затвор да е с право на замяна.

Попова нарече "историческо" решението си да даде милост на този затворник. "Не си правим илюзии, че указът ще се посрещне с аплодисменти. Сега хората искат да се върне смъртното наказание", допълни тя.

Вицепрезидентът отново призова депутатите да премахнат доживотния затвор без право на замяна от системата на наказанията.

"Не може да си въобразяваме, че тежката репресия ще премахне тежката престъпност", каза тя. Пушкарова допълни, че колкото по-сурова е наказателната политика, толкова по-сурова е престъпността.

От президентството вчера огласиха и друг случай на помилване, с което е опростена 1 година от наказанието на 43-годишен мъж. Той е осъден на 12 години затвор за убийството на жената, с която живеел и с която имали дете. Излежал е 7 години в затвора. Както и при осъдения на доживот, рискът помилваният да извърши престъпление е "нетипично нисък" - по-малък, отколкото при хора с по-леки наказания, обясниха от комисията.

Пушкарова разказа историята на осъдения. До убийството водят скандали между него и жертвата. Тя се противяла, че той плащал издръжка на двете си деца от първия брак. След като за пореден път взела детето им и си тръгнала, той отишъл да я търси в заведението, където работела. Тя го засипала с обиди, и афектиран, той грабнал нож и я пробол. Ударът се оказал фатален. Родителите на жертвата, които сега отглеждат детето им, са добронамерени към него, той е отговорен баща, разказа Пушкарова.

На въпрос щом го помилва, за да се грижи за детето, защо не му опрости целия остатък от наказанието, Попова припомни, че и съдебната система трябва да си изпълнява задълженията. Ако съдът прецени, може да го пусне предсрочно като вземе предвид и мотивите за указа й. По думите й съдиите все по-рядко разрешават предсрочно освобождаване.

С последните двама помилвани, получилите държавна милост за първата година от мандата на Росен Плевнелиев и Попова стават трима. Вицето обясни, че в момента се разглеждат още два случая с перспектива за помилване.

За година са проучени близо 1000 молби. "До края на мандата може да надминем предишните президенти с помилванията, но и може да си останат тези три. Но този институт трябва да се прилага при ясни правила", заключи Попова. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

МАРИН В РОКЛЯ: Осъден да умре в затвора получи милост от Попова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди