изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:49 EEST
Кения гради своя Силициева долина за 14,5 млрд. долара    
По света Кения ще строи свой технологичен град по подобие на Силициевата долина в САЩ за 14,5 млрд. долара, който медиите в страната нарекоха „силициева савана“, предаде Би Би Си.

Хай тек градчето Конза ще бъде разположено на 60 км от столицата Найроби, предвижда се строежът му да продължи 20 години. Смята се, че до 2015 г. ще бъдат създадени 20 000 работни места в хай тек сектора, а до 2030 г. работните места ще се увеличат поне до 200 000.

Градчето ще израсне върху 20 000 декара земеделски земи, на които преди това е имало ферми. Конза цели да привлече аутсорсинг компании, софтуерни фирми, центрове за набиране на данни, колцентрове и фабрики за сглобяване на стоки. Планира се построяване на технологичен университет, както и на хотели, жилищни сгради, училища и болници.

Проектът е подкрепен от всички политически партии в страната, уточнява Би Би Си. Конза е част от амбициозната инициатива на Кения „Вижън 2030“ за подобряване на изостаналата инфраструктура на страната. Найроби иска да се възползва от нарастващия брой софтуерни специалисти в източноафриканската страна.

„Проектът трябва да даде привлече инвестиции и да създаде хиляди работни места за млади кенийци, специализиращи в сектора на комуникациите и информационните технологии. Той ще промени пътя на развитие на страната“, заяви президентът на Кения Муай Кибаки. Той призова местни и чужди инвеститори да се възползват от огромните възможностите, които предлага Конза.


Силиций или силикон

Мариела Балева

Африканската държава Кения ще започне да строи хайтек град за 14,5 милиарда долара. Не, няма грешка в цифрите - милиарди са, а не милиони.

След такава новина няма как да не въздъхнеш „Къде сме ние?“.

Та в България и 100 милиона трудно се намират, за да построим един технологичен парк. За нова ядрена централа да не говорим, това си е направо мисия невъзможна.

Досега екзотична Кения бе позната като най-добрата дестинация за сафари в Африка. Май ще трябва да вземем ноу-хауто от кенийците. И вместо на сафари ще се наложи да се отправим към африканския изток за... бизнес. Някои от сънародниците ни – тото милионери, вече се усетиха и тръгнаха натам.

Ако не успеем, има и утешителен вариант. В Кения може да си имат силиций, ние пък се славим със силикон. Така че те да си правят силициевата долина, ние ще отвърнем на удара с друго - със силиконова.

Както казват, човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му...

(в. Преса, печатно издание, брой от 375 от 25 януари 2013)

http://www.pressadaily.bg

 


Сходни връзки

Кения гради своя Силициева долина за 14,5 млрд. долара | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди