изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:36 EEST
Язовир "Златоград" прелива    
НовиниЯзовир "Златоград" прелива. Дъждове, които се изляха в района хвърлиха в паника хората. Водоемът прелива около 20 см.


Кметът на община Златоград Мирослав Янчев обясни, че падналото количество валеж е около 50 л/кв.м. Според него нивото на язовира и на река Върбица са под непрекъснато наблюдение.

Прогнозите са за още валежи и има притеснения за населението. „Дежурни екипи има по цялото протежение на река Върбица”, каза кметът Янчев. Наводнени са няколко мазета и гаражи, които и преди това обаче са се наводнявали, поради липса на отводнителни системи по града, но по-сериозни щети няма.

Малко по-рано през деня стана ясно, че пет микроязовира в област Кърджали преливат след падналите обилни валежи. Три от микроязовирите са на територията на община Кърджали, а два на територията на община Крумовград, обясни комисар Христо Тодоров - началник Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Кърджали. Той обаче е категоричен, че те преливат от преливниците и не създават опасност за населението.


Поройните дъждове в Кърджали потопи 2 улици и десетки къщи. Причината е, че няма канализационни шахти. При всеки малко по-силен дъжд къщите на хората от кв. „Гледка” в Кърджали се наводняват, оплакват се местни жители. На хората им отнема ден, за да си почистят къщите от калната вода. Към момента се работи по отводняването на приземните етажи на два промишлени обекта.


Нови щети нанесе поредният дъжд и в община Неделино. Кметът Стоян Беширов обясни, че има три пропукани къщи, а други 10 са били наводнени от валежите. Активизирани са и нови свлачища, тъй като има много черни пътища в общината, които не са асфалтирани и отводнени и при всеки дъжд там се свличат нови земни маси. Около шест милиона лева са щетите към днешна дата в община Неделино от началото на януарските валежи от дъжд.

По всички направления към населените места в общината има прекъснати пътища и се работи по възстановяването, но няма откъснати села, подчерта кметът. Трите пропукани къщи са в селата Изгрев, Тънка бара и Средец. Днес комисия от общината проверява на място какво е състоянието на къщите и дали е нужна евакуация на хората, живеещи в тях.

Общо седем са затворените улици в Неделино заради свлечени земни маси. Най-тежка е ситуацията с улица „Напредък”, която от три месеца не е нормално проходима, улица „Йордан Йовков”, която също е затворена и улица „Ивайло”, която започнала да пропада, посочи кметът Беширов. „Сложна е обстановката, но продължаваме да разрешаване проблемите”, каза той и допълни, че е разговарял с представители на най-високо ново и се очаква на следващото заседание на Междуведомствената комисията по бедствия и аварии да бъдат отпуснати необходимите средства за най-тежките обекти, където е най-сериозно положението.

Утре ги затрупва сняг

От утре в областите Смолян, Кърджали и Хасково започва да трупа сняг. След обилните дъждове, сега районът ще преживее и снежна хватка. Там е обявен оранжев код за утре, обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), БАН. Код оранжев означава, че времето е опасно. "Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", съветват от НИМХ.

Жълт код заради обилен снеговалеж и силен вятър е обявен за областите Силистра, Добрич и Шумен, както и за областите Бургас и Ямбол, където също се очаква бурен вятър. Код "жълто" означава, че времето е потенциално опасно.

За останалата част от страната не са прогнозирани опасни метеорологични явления.

http://www.dartsnews.bg

 


Сходни връзки

Язовир "Златоград" прелива | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди