изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:53 EET
Петте най-чудати китайски храни за разкрасяване    
Китай

Храната е важна част от живота ни. Тя е като гориво за организма, затова е логично, ако искаме да сме здрави и да изглеждаме добре, да осигурим на тялото подходяща енергия. Жителите на Китай се славят с доброто си здраве, блестящата коса, порцеланово бялата кожа. До някъде това се дължи на гените, но не бива да се пренебрегва и хилядолетния опит натрупан в здравословния начин на хранене.



 китайската кухня на практика се използват всички известни на човечеството съставки. Така че жителите на Китай получават в изобилие ежедневни дози от кореноплодни, гъби и билки.

Някои от тези супер-продукти са толкова редки, че е трудно да се открият извън пределите на Поднебесната.

Ето няколко от най-странните и необичайните сред тях.

1. Желатин от магарешка кожа (阿胶)

В Китай наричат желатина от магарешка кожа Ърдзяо. Той е сладникав на вкус и действа като кръвотворно средство. Но сред жените то е по-известно със свойството си да поддържа красива кожата на лицето и тялото.

Ърдзяо помага за деленето на клетките, което от своя страна забавя стареенето. Освен това вътрешното му приемане подобрява цвета на лицето и еластичността на кожата, ограничава появата на бръчки и се бори с нежеланата пигментация.

2. Маточни тръби на жаба

Сюеха(雪蛤) се приготвя от изсушени маточни тръби на жаба. Богата на хормони и липиди тази хранителна добавка се използва при приготвянето на сладки супи като сгъстител, но основното й приложение е като лекарство.

Вярва се, че сюеха влияе особено благоприятно на жените. Според традиционната китайска медицина, те трябва да приемат сюеха след раждане и в периода на менопаузата за възстановяване на хормоналния баланс и жизнените сили.

Казват, че сюеха подобрява цвета на лицето. Освен това в Китай предполагат, че този продукт помага за детоксикацията на организма и отделянето на излишната вода.

Жабите винаги са били деликатес за китайците. Някога те присъствали само на императорската трапеза. Днес сюеха може да се открие в много от ресторантите в Китай под формата на екзотично ястие или в повечето аптеки за традиционна китайска медицина, но това удоволствие струва скъпо. Цената му може да стигне до няколко стотин щатски долара.

3. Птичи гнезда

Птичите гнезда са един от най-популярните продукти за възстановяване на здравето в китайската история. Понякога дори ги наричат „черен хайвер на Изтока". Основната съставка на тези гнезда е птичата слюнка и очевидно древните китайци не са сбъркали, разчитайки на лечебните им свойства.

Това са гнездата на птичката малък бързолет, която обитава югоизточна Азия и гнезди по високите скали на крайбрежните райони. Когато строи гнездото си, тя използва нишки от лепкава слюнка, която се втвърдява при допир с въздуха.

Изследователи от Китайския университет в Хонгконг доказали, че птичите гнезда съдържат ферменти, които подпомагат деленето на клетките, а също и хормони, които стимулират репродуктивността и регенерацията на човешките клетки. Освен това съдържащите се в птичите гнезда вещества са полезни за имунната система и действат благоприятно на метаболизма.

В Китай вярват, че редовната употреба на този екзотичен продукт забавя процесите на стареене, прави кожата да изглежда по-млада и блестяща. За да изпитате чудодейното въздействие върху себе си,опитайте прочутата супа от птичи гнезда.

4. Човешка плацента

Човешката плацента е най-неприемливия както във физически, така и в психически план, екзотичен продукт за разкрасяване, който в Китай се употребява в качеството на хранителна добавка от хилядолетия.

Според Традиционната китайска медицина изсушената човешка плацента притежава редица лечебни свойства, а и тези, които се стремят да бъдат красиви също няма да се разочароват от нея. Казват, че човешката плацента помага в борбата с пигментацията, изравнява цвета на кожата, изчиства акнето, премахва бръчките и отоците и дори съдейства за растежа на гърдите.

5. Перленият прах

Перленият прах представлява стрити на прах перли. Първото за което се сещате предполагам, е перлената пудра, която китайките използват, за да придадат блясък на лицето си. Но това е само част от историята. Перленият прах може да се приема и вътрешно.

Според традиционната китайска медицина той съдържа някои аминокиселини и минерали. Има противовъзпалителен и изчистваш ефект, което се отразява добре на кожата. Тъй като той изчиства кожата и ускорява процесите на регенерация на клетките, в Китай активно го използват за лечение на акне.

Предполага се, че вълшебният перлен прах помага за зарастването на раните и белезите от акне, намалява появата на бенки и петна, предизвикани от процесите на стареене. И това не е всичко. В Китай вярват, че перленият прах изглажда бръчките и задържа влагата в кожата. С други думи, ако ползвате перлен прах, кожата ви трябва да стане гладка и блестяща като перла.

Ако искате да пробвате как действа перленият прах, рецептата е лесна: изпивайте по една чаша вода, в която е разтворен 1 грам перлен прах, поне два пъти в седмицата.

http://bulgarian.cri.cn

ФЕЙСБУК-ГРУПА "БЪЛГАРИЯ-КИТАЙ" 

 


Сходни връзки

Петте най-чудати китайски храни за разкрасяване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди