изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:40 EET
Ройтерс: Гласуването е мерило за доверието към Борисов    
Коментари

''Очаква се българите да дадат положителен вот за построяването на нова атомна централа на първия референдум за страната, с което да се противопостaвят на решението на правителството против строежа на АЕЦ ''Белене''.



Това гласуване ще е мерило за доверието към премиера Бойко Борисов преди парламентарните избори през юни, въпреки, че не е сигурно, че резултатът от гласуването на референдума и тези през лятото ще са обвързани'', съобщи Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

''В България се провежда референдум за строителството на атомна електроцентрала. Провеждането му беше по искане на опозиционната Социалистическа партия. Тя настоява правителството на ГЕРБ да преразгледа своето решение за отказ от строителство на нова атомна станция в Белене.

Правителството на Бойко Борисов твърди, че няма пари в бюджета за строителство на АЕЦ, а в същото време иска да удължи срока на експлоатация на единствената работеща до момента в страната АЕЦ в Козлодуй.

Това е първият референдум след краха на комунизма. Общественото мнение по повод на строителството на АЕЦ е силно поляризирано и този референдум се разглежда като предвестник на парламентарните избори, които ще се състоят по-късно тази година. Резултатите от референдума могат да не бъдат признати за действителни, ако гласувалите бъдат под бройката на последните парламентарни избори.

Правителството на ГЕРБ замрази плановете за завършване на строителството на АЕЦ "Белене" през миналата година, когато изграждането вече беше в ход. Премиерът Борисов твърди, че централата ще струва 10 милиарда евро, но опозиционната Социалистическа партия, която се стреми към възобновяването на нейното строителство, заяви, че разходите за довършване на АЕЦ ще бъдат в размер на 4-6 милиарда евро. Пускането й в експлоатация ще доведе до значително поевтиняване на цената на тока за потребителите, настояват от опозицията.'', съобщи BBC.

''Началото на проекта АЕЦ ''Белене'' е през 1987 година. Оттогава е замразяван и изваждан от фризера няколко пъти до март 2012 година. Тогава премиерът на страната Бойко Борисов обяви, че го прекратява, а руската фирма, която щеше да строи централата, Атомстройекспорт, поиска компенсация от 1 милиард евро.'', пише френският новинарски сайт france24.com.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Ройтерс: Гласуването е мерило за доверието към Борисов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди