изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:23 EEST
Борисов: И да влезе “Белене” в парламента пак ще кажем “Не”    
НовиниВ парламента ГЕРБ е гласувал „против”, така че и да влезе, макар че като гледам избирателната активност, живо пиле няма вече по улиците, ако мине 20%, отново в парламента ще гласуваме „не”. Ние сме последователна партия и сме ясно и точно казали „да” за седми реактор в "Козлодуй". България е ядрена сила в момента, има ядрени реактори и ще строи ядрен реактор на Козлодуй. Това заяви премиерът Бойко Борисов веднага след оповестяването на първите прогнозни резултати от референдума Така драмата дали избирателната активност ще мине 20% е с предизвестен край.

 По закон, ако заветната бариера от 20 на сто избиратели бъде прескочена, темата за "Белене" ще трябва отново да се решава от парламента.

В този случай парламентът е длъжен в следващите 3 месеца отново да разгледа въпроса и да гласува решение, гласи законът за референдумите.

За да се върне в Народното събрание трябва да са упражнили право на глас 1 389 824 души (това са 20% от общия брой избиратели – 6 949 120) и повече от половината да са гласували с "да" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в българия чрез изграждането на нова ядрена централа?"

Ако активността остане под 20 на сто обаче, по закон в следващите 2 години не може да се инициира референдум със същия въпрос.
Първите прогнозни резултати на “Алфа рисърч” са, че 60% от гласувалите на референдума са подкрепили строителството на нова ядрена централа в Белене, а 40% са против. Те бяха огласени от Боряна Димитрова пред БНТ. Сходни са и прогнозните резултати на агенция "Галъп", оповестени по bTV. Те показват, че 60.3% от избирателите са гласували "за" нова ядрена централа, а 39.7% - против.

Според "Алфа рисърч" активността е надхвърлила заветните 20%, което означава, че темата за АЕЦ "Белене" ще се върне отново в парламента. По данни на "Алфа рисърч" към 18 часа гласувалите са 20.3%. Данните не са окончателни.

Данните на "Галъп" обаче сочат малко по-ниска активност. Към 18 часа агенцията е отчела 19.5% активност.

При очертаващата се около 20% гласували, от които 60% с да, излиза, че около 830 000 днес са гласували за развитието на ядрената енергетика.

Очевидно е, едно от двете условия за нови дебати в парламента за развитието на ядрената енергетика в България е налице. Дали избирателната активност е прескочила 20% ще се разбере официално след броени часове.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Борисов: И да влезе “Белене” в парламента пак ще кажем “Не” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди