изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:05 EEST
Взрив е унищожил ядрен обект в Иран    
По света В редица некомерсиални средства за масова информация по света днес се появи съобщение, че в един от подземните ядрени заводи в Иран е осъществена диверсия. Съобщава се, че в завода във Форду, където се извършва обогатяване на уран, е имало мощен взрив. 240 работника от ядрения център са останали под земята, без всякакъв достъп до външния свят. За това съобщава американския новинарски сайт WIND, позовавайки се на бивш сътрудник на иранското разузнаване.

Съобщава се, че взривът е бил толкова мощен, че са рухнали всички сгради в радиус от 5 км. Иранските власти незабавно са обявили мястото за закрита военна зона – в радиус 24 км от мястото на взрива. Няколко часа е била затворена магистралата по посока Техеран – към свещенния шиитски град Кум.

Взивеният обект се намира на дълбочина 90 м под земята, за да бъде защитен от възможни атаки. Подземните корпуси се свързвали с външния свят само чрез два асансьора, които били напълно разрушени.

Иранските власти са сигурни, че става дума за умишлена диверсия. По данни на следствието, взривът е бил внесен в обекта постепенно, под формата на оборудване за обогатяване на уран. Епицентърът на взрива се намира в третия участък от центрофугата, който е разположен точно над хранилището за обогатяване на уран.

Взривът не е потвърден от официални източници.

http://worldtodaybg.com

 


Сходни връзки

Взрив е унищожил ядрен обект в Иран | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди