изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:57 EEST
ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНФОРМАЦИОННО- КОМУНИКАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА    
Новини

През 2012 година в област Добрич бе проведеното изследване за използването на информационно- комуникационните технологии (ИКТ) от домакинствата и лицата. Изследването се провежда във всички държави - членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите.



 

 В област Добрич са анкетирани 97 обикновени домакинства, а за страната анкетираните домакинства са 3 898  и 8 252 лица на възраст 16 - 74 навършени години.
 Резултатите от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационни технологии от домакинствата и лицата показват, че през 2012 г. половината домакинства (49.7%) в област Добрич имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан растеж от 13.5 процентни пункта спрямо предходната година. Почти на всички домакинства, имащи достъп до интернет, е осигурена бърза и надеждна широколентова връзка.
Запазва се тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година е регистриран ръст от 14.0 проценти пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. През 2012 г. в област Добрич 48.5% от населението на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет, т.е. сърфират в интернет всеки ден или поне веднъж седмично.
Мъжете в областта са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 49.6 и 47.4%.
Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 83.2% от лицата с високо образование използват редовно глобалната мрежа, при само 29.0% от лицата с основно или по-ниско образование.
При ползването на глобалната мрежа в област Добрич от лицата за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление, се наблюдава положителна тенденция на растеж – увеличение от 6.2 процентни пункта в сравнение с предходната година. Делът на Добруджанци, които са получавали информация от интернет страници на публичната администрация през 2012 г. е 22.2%, за страната този показател е 26.6%. Използването на онлайн административни процедури от гражданите отрежда 14то място на област Добрич, като на първо са жителите на София (столица). При използването на онлайн услуги от държавната администрация, мъжете в област Добрич са малко по-активни от жените - съответно 22.5 и 21.9%.
Най-често пазарувани онлайн са дрехите и спортните стоки, а на следващо място се подреждат поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации,  и покупките на книги, списания, вестници или електронни материали за обучение. Най-активни в онлайн покупките са в югозападна България (14.6%), докато в Североизточния район 9.9% от лицата на възраст 16-74 навършени години пазаруват онлайн.
 

 

Неделчо Василев                                                                       
Директор ТСБ – Добрич
                                 

 


Сходни връзки

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНФОРМАЦИОННО- КОМУНИКАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди